Algele sunt cel mai bun lucru pe care îl putem găsi pe plajă. Sunt naturale, vin din mare, vorbesc despre sănătatea mediului acvatic și până la urmă, după ce ajung la mal, fie se descompun, ori le ia cineva. Însă, plasticul adus de turiști, nu de valuri, artificialul care se degradează în 500 de ani e marea problemă.

Peste tot întâlnim gunoaie, de la chiloți descotorisiți la mal, cum am tot văzut anii trecuți, până la deja ultracunoscutele și ultraaruncatele pahare și sticle din plastic. Sunt pe nisip, în nisip, peste alge, între stabilopozi, pietre, sub șezlonguri, lângă șezlonguri și acoperite de cearșafuri. PET-uri peste tot! Dar să nu uităm de resturile de țigări ce transformă plaja într-o imensă scrumieră.

A cui e vina? De data asta spunem că este a turiștilor, în proporție de 99 la sută. Sunt coșuri chiar pentru colectare selectivă, deci, nu mai avem cum să le găsim scuze. Bine, și în absența lor, ca om civilizat, nu te cobori la nivelul sistemului care nu merge. Și dacă nu ai tomberon, îți iei mizeria în sacoșă și o duci până la cel mai apropiat coș din oraș! Dăce vrei, poți.

Am face recomandarea ca turiștii să se gândească la plajă, precum la propria casă, dar parcă nu am vrea să știm cum e acasă la acești oameni.

Singurii care găsesc binele din acest rău sunt colecționarii de sticle pentru reciclat. Bieții oameni reușesc să facă zeci de lei pe zi, din ce strâng aici și așa își pun o pâine pe masă. Ei curăță și fac bani în Costinești, în timp ce turiștii, aici, îi cheltuie. Și vorbim despre sume mari, având în vedere că multe tarife s-au dublat de când cu Beach Please, festivalul cu trap românesc și prețuri ca-n occidentul la care tot visau mulți dintre conaționali.