Româncele sunt cele mai deprimate din Uniunea Europeană și se numără printre cele mai nefericite din lume. Aceasta este concluzia Hologic Global Women’s Health Index, un sondaj global cuprinzător care măsoară bunăstarea femeilor din 143 de țări și teritorii.
Printre grijile de zi cu zi, problemele la locul de muncă și educația copiilor, reprezentantele sexului frumos aproape că nu mai au timp pentru ele. O confirmă și cele mai tinere, dar și cele cu mai multă experiență de viață.
,,Casă, serviciu, așa am trăit toată viața. Când să am timp pentru mine? Mai mergeam cu familia în concediu, dar și acolo trebuia să stau după copil. ” a spus o constănțeancă.
Foarte multe femei se sacrifică pentru familie, mai ales după apariția copiilor. Nevoile lor trec pe plan secund iar asta, în timp, poate produce frustrarări.
,,Ăsta mic e prioritar acum, ne facem viața după el. Mă ajută și soțul, dar el este mai mult cu munca. Când este mic copilul are nevoie de mamă, în primul rând. După ce mai crește, vedem ce va mai fi. ” a declart o proaspătă mămică.
Discriminarea de gen și inegalitatea persistente în România afectează negativ femeile, limitându-le accesul la oportunități economice și sociale. Asta duce la o stare de frustrare și la o nemulțumire constantă. Una dintre cauze este discriminarea de la locul de muncă, în societate, în general, ceea ce duce la scăderea stimei de sine.
Femeile sunt adesea supuse unor presiuni sociale puternice legate de aspectul fizic, viața personală sau carieră, ceea ce le poate face să se simtă ca și cum nu ar fi de ajuns și că nu sunt văzute așa cum sunt. Multe dintre ele se confruntă cu dificultăți în a-și gestiona rolurile de mamă, soție și angajată în același timp, ceea ce poate duce la un nivel ridicat al stresului și la nefericire.
,,Nefericirea femeilor are la bază mai mulți factori, depinzând, de cele mai multe ori de mediul din care provin, de educație, de situația financiară. Evident că sunt mai nefericite femeile care provin din medii dezavantajate, din mediul rural, dar nu numai. Româncele sunt obișnuite să muncească foarte mult, să aibă roluri multiple în familie și societate. Sunt mame, soții, prietene, au un loc de muncă, îndeplinesc sarcini zilnice și nu prea le rămâne timp pentru ele, pentru îngrijirea lor și relaxare.
De altfel, încă există mentalitatea aceea în care ,,femeia trebuie să crească copiii și să stea la cratiță “. Femeile muncesc foarte mult, fac multe sacrificii, sunt epuizate fizic și emoțional, iar asta ajunge să fie o piedică în a se bucura de ceea ce au. ” a transmis psiholog Elena Stambuli.
Problemele centrale sunt anxietatea și depresia, adesea legate de relații interpersonale neadecvate, din punct de vedere cazuistic. Suportul emoțional din partea partenerilor, familiei și prietenilor poate fi crucial în depășirea acestor dificultăți, chiar și în condiții materiale limitate.
Sunt necesare intervenții urgente în domeniul sănătății publice, accesului la servicii medicale și suportului emoțional pentru femei, pentru a reduce rata de nefericire, spun specialiștii.
Aproximativ una din trei femei la nivel mondial a raportat că a petrecut o mare parte din ziua precedentă sondajului cu dureri fizice. Mai mult decât atât, 4 din 10 femei au confirmat că au experimentat stres în ziua anterioară.
Doar femeile din Bosnia și Herțegovina, Republica Moldova și Albania sunt mai nefericite decât româncele, la nivel european. La nivel mondial, femeile din țări precum Tadjikistan, Uzbekistan sau Kazahstan sunt mai fericite decât cele din România. Cele mai fericite femei din lume se găsesc în Taiwan, Kuweit, Austria, Germania și Elveția, în timp ce cele mai nefericite trăiesc în Bahrain, Burkina Faso, Ucraina, Afganistan și Sierra Leone.
Discussion about this post