Numărul românilor care caută o locuință în care să se mute cu chirie în marile orașe din țară este în creștere, iar prețurile urmează trendul.
Rata inflației, dar și faptul că se apropie anul universitar și cererea este mare a făcut ca prețul chiriilor la Constanța să o ia în sus.
Chiriile s-au scumpit cel mai mult de la începutul anului în Constanța, arată datele centralizate și analizate de Imobiliare.ro.
În momentul de față, chiriașii trebuie să plătească, în medie 300 euro/lună pentru o garsonieră, după o majorare a prețurilor cu circa 22% din ianuarie.
Bugetul necesar pentru închirierea unui apartament cu 2 camere a ajuns la 430 euro/lună, după un avans cu aproape 21%, în timp ce pentru un apartament cu 3 camere proprietarii solicită, în medie, o chirie de 560 euro/lună.
Și în acest caz, majorările au fost cu 21% pe parcursul lui 2023. Cea mai mare cerere s-a înregistrat, luna aceasta, în cazul locuințelor din zonele Tomis Nord, Faleză Nord și în cazul celor situate în apropierea mall-ului City Park.
De pildă, pentru un apartament cu 3 camere, există proprietari care cer și 1000 de Euro pe lună.
Potrivit agenților imobiliari, cele mai căutate locuințe de pe piață sunt garsonierele și apartamentele cu două camere.
Prețul unei garsoniere de închiriat pornește de la 250 de euro, la periferie și poate ajunge, în medie, la 400 de euro, dacă suprafața este generoasă, iar zona este bună.
Pentru două camere, proprietarii cer de la 350 de euro pe lună, în blocurile vechi, până la 700-800 de euro, în noile ansambluri rezidențiale.




Chiar dacă la Constanța nu sunt chiriile de la Cluj-Napoca sau București, viitorii chiriași se plâng de costurile tot mai mari pentru un acoperiș deasupra capului, ma ales că, inevitabil, oamenii se raportaeză la venitul lunar.
Chiriașii caută în special locuințe în zonele centrale, cu acces mai rapid la mijloacele de transport în comun ori aproape de centre comerciale și universități.
„Avem o creștere a tarifului de închiriere, iar 2024 comparativ cu 2023 avem creșteri de 10 până la 25% pe anumite zone și anumite orașe. După 15 august, în orașele mari, în orașele unde sunt foarte mulți studenți încep să fie active cererile din partea studenților,” a transmis un agent imobiliar.
Chiriile continuă să crească și este probabil ca acest trend să continue și în lunile următoare. Oferta disponibilă pe segmentul chiriilor este la un nivel scăzut, iar cererea continuă să fie ridicată. Dincolo de sezonalitate, cererea pe piața chiriilor este alimentată de scăderea tranzacțiilor pe piața vânzărilor de locuințe, așadar oamenii se văd nevoiți să-și găsească locuințe temoporare.