Pentru acest articol, am început demersurile încă din data de 31 iulie. Atunci am formulat prima cerere către biroul de comunicare al Primăriei Constanța (cu revenire pe data de 9 august), în legătură cu copacii tăiați și cei marcați cu X și condamnați la o viitoare tăiere, la care sperăm că autoritatea va renunța. Am cerut căi de dialog cu reprezentanții serviciului care se ocupă de spațiile verzi ale orașului, dar nu am fost primiți și am cerut lămuriri despre situația arborilor. Pe acestea le-am găsit pe mail, acum, în septembrie.
Am pornit acest demers jurnalistic pentru protejarea arborilor orașului nostru, în urma unei sesizări făcute de o activistă pentru mediu. Aceasta a luat la pas străzile și bulevardele și parcurile (ce a mai rămas din ele), după care ne-a trimis informații dintr-o mică parte a documentării ei. Ne-a contactat și ne-a cerut în primul rând să sesizăm și noi autoritatea în speranța că arborii programați la exterminare vor fi salvați. Aceasta a considerat și că mediatizarea cazului va ajuta.
Cine sunt X-Men-Constanța, oamenii cu X-ul în mână?
Vorbim, să știți, despre un schimb de roluri, dacă tot dăm o nuanță de film american, venind din acest subtitlu. În timpul lucrărilor (binevenite) de reabilitare a principalelor artere din oraș, copacii au devenit victimele muncitorilor care le-au ciopârțit rădăcinile, dar și țintele celor care au gândit planurile pentru spațiile verzi. Acestea sunt prea mici în anumite locuri, pentru arborii mari. Practic, proiectanții au aglomerat prea mult pe un trotuar: spațiul pietonal (evident), pista de biciclete și pe ultimul loc, cadranul pentru iarbă și copaci.
Jos, în prima poză vedeți un copac chinuit în timpul lucrărilor de reabilitare din 2023 și celalălat, din imaginea de noapte este un arbore planificat acum, pentru tăiere, pe care ecologiștii vor să-l salveze.
Bianca Sălăjan, activista pentru mediu care ne-a semnalat mai multe cazuri de tăieri executate și tăieri planificate, crede că există un interes ascuns în toată acțiunea de defrișare.
„Merg pe stradă și văd mai întâi copaci marcație cu X, apoi gol, în locul lor, după care, imediat apar puieți, puieți, puieți și iar puieți”, explică Bianca.
Operațiunea Puieții
Mergem mai departe cu teoria Biancăi:
„Nu ai cum să te bazezi doar pe puieți, pentru că nu ne vor ține ei de umbră, acum sau la vară. Dar pur și simplu, peste tot numai asta văd și suspiciunea mea este că cineva ar avea un interes să fie achiziționați atât de mulți”, este opinia constănțencei.
După o lună de la prima solicitare, Primăria Constanța ne-a spus și exact câți a cumpărat, pentru oraș:
„În cursul anului 2024 la nivelul Municipiului Constanța a fost achiziționat un număr de aproximativ 2.777 puieți pentru a fi plantați în parcuri și în zonele ce sunt în curs de reabilitare”, cităm din datele primite de la autoritatea locală.
Să mergem mai depare cu cele sesizate de cititoare:
„Am găsit copaci marcați pentru tăiere în zonele Bulevardul Mamaia 234 și în alte locuri, pe Bulevardul Alexandru Lăpușneanu și la Capitol. Aceștia sunt arbori sănătoși. În plus, în Parcul Tăbăcăriei, la intrare, dintre City Park Mall au fost tăiați zeci de arbori. În locul locul lor au pus, evident, gazon și alți puieți”, continuă activista pentru mediu.
Subliniem și noi faptul că celebra gazonare a devenit o manie națională care amenință vietățile, cu păsările în frunte. E nevoie de vegetație mai deasă, chiar de tufișuri, cel puțin pentru vrăbii, cele care, alături de rândunici rezolvă problema insectelor pe cale naturală. Potrivit cercetătorilor, distrugerea spațiilor verzi se află la baza dispariției vrăbiilor din mai multe zone. Aceasta este o problemă națională, în aglomerările urbane, în orașe, mai pe românește.
Autoritățile nu văd copacii cu X, de pădurea de birocrație și indiferență
„Am sesizat Garda de Mediu, dar ei nu au găsit probleme, am făcut hărtii către autoritățile locale și mai mult, după demersurile mele parcă mai chitiți sunt pe ce aveau de gând. Există arbori verzi, verzi și sunt marcați pentru tăiere doar pentru că au rădăcinile puțin ridicate. Oricum, eu nu mă las și voi continua să mă lupt pentru ei!”, susține Bianca.
Cu o lună și ceva la dispoziție, cei de la departamentul de comunicare au compus un răspuns consistent față de toate acuzele. Vă invit pe dumneavoastră, cei cu ochi sănătoși și răbdare să-l lecturați alături de noi:
RĂSPUNS, PRIMĂRIA CONSTANȚA:
– Arborii la care faceți referire, ce par a fi sănătoși, amplasați pe Bd. Mamaia sunt arbori ce prezintă coronament verde, însă au o vârstă biologică înaintată iar rădăcinile acestora au ieșit mult la suprafață, existând pericol de prăbușire în cazul unor rafale de vânt puternic. Lucrările de tăiere se impun în vederea reamenajării casetelor stradale, pentru configurarea în bune condiții a pistelor de biciclete și pentru finalizarea lucrărilor de montare pavele. Totodată în zona adiacentă aliniamentului Bd. Alexandru Lăpușneanu și în zona Capitol au fost marcați în teren în vederea tăierii arbori fructiferi (corcoduși). Fructele arborilor deteriorează mobilierul urban, creând disconfort atât din punct de vedere estetic dar şi olfactiv.
În vederea menţinerii unui aspect cât mai igienic şi a unui climat fitosanitar optim dar și pentru eliminarea unui pericol iminent, pentru acești arbori au fost înaintate adrese către Agenția pentru protecția mediului Constanța pentru obținerea avizului de specialitate de tăiere.
Pentru prevenirea oricărui pericol cu efect imediat și dat fiind faptul că zona municipiului Constanta a fost afectată de furtunile cod roșu din luna noiembrie 2023 și există riscul ca astfel de furtuni să se repete, considerăm necesară înlăturarea anumitor arbori pentru a elimina riscul major de rupere și prăbușire peste trotuar și trama stradală. Primăria Municipiului Constanța acționează în baza Legii 24/2007 art.12 pct (3) “Proprietarii și administratorii de spații verzi sunt obligați să asigure măsurile privind siguranța persoanelor care pot fi afectate de ruperile și desprinderile arborilor și elementelor acestora, ca urmare a gradului de îmbătrânire avansat sau a stării fitosanitare precare”.
– Referitor la arborii amplasați în Parcul Tăbăcărie vă aducem la cunoștință faptul că în zonă au fost executate lucrări de tăiere a arborilor dezrădăcinați în urma condițiilor meteorologice periculoase (cod roșu și cod portocaliu) din lunile noiembrie și decembrie 2023. Totodată au fost evaluați și arborii ce prezintă o vârstă biologică înaintată, creștere înclinată sau urme vizibile de degradare, urmând ca asupra acestora să se intervină cu lucrări de tăiere. Arborii în cauză prezintă pericol de rupere și prăbușire peste aleile pietonale, respectiv un pericol pentru siguranța umană.
Pe de altă parte, în parcul Tăbăcărie se desfășoară lucrări de amenajare peisagistică a spațiilor verzi, realizare sistem de irigat, modernizare alei, rețea pentru iluminat public, amplasare elemente de mobilier urban și loc de joacă pentru copii, lucrări care sunt incluse în proiectul:”Servicii de arhitectură și de amenajare peisagistică pentru lucrări de intervenții și modernizare pentru parc Tăbăcărie, zona cuprinsă între Bd.Al.Lăpușneanu -Sat Vacanță-Lac Tăbăcărie-City Mall.
Vă asigurăm în continuare de receptivitatea și sprijinul nostru în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați, în măsura în care acestea intră în competența noastră de soluționare și vă mulțumim pentru semnalarea acestora. Am încheiat citatul.
Dacă ați citit până aici, vă mulțumim frumos și așteptăm sesizările dumneavoastră pe mail și pe Facebook Observator Constanța. Împreună putem veni cu sugestii pentru autorități și putem să lucrăm împreună, mediul privat și autoritatea publică, pentru un oraș mai frumos, mai bun, mai sănătos.
Discussion about this post