marți, aprilie 22, 2025

Știrile din lumea ta!

Substanțele chimice toxice utilizate în prepararea alimentelor, daune grave pentru sănătate

Peste 3.600 de substanțe chimice care se infiltrează în alimente în timpul fabricării, procesării, ambalării și depozitării aprovizionării cu alimente la nivel mondial ajung în corpul uman – iar unele sunt legate de daune grave pentru sănătate, a constatat un nou studiu transmis de CNN.

„Acesta este un număr uluitor și arată că materialele care intră în contact cu alimentele sunt o sursă semnificativă de substanțe chimice la om”, a declarat Martin Wagner, profesor de biologie la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie din Trondheim, într-un e-mail.

Concept de poluare plastică cu nanoplastice. Detaliu al microparticulelor de plastic care nu pot fi reciclate.

Fragmente minuscule de plastic se infiltrează tot mai mult în creierul nostru, potrivit unui studiu.

„Studiul este primul care stabilește o legătură sistematică între substanțele chimice pe care le folosim în materialele pentru ambalarea și prelucrarea alimentelor și expunerea umană”, a declarat Wagner, care nu a fost implicat în cercetare.

Potrivit studiului publicat luni în Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology, se știe că 79 dintre substanțele chimice de procesare a alimentelor găsite în organism cauzează cancer, mutații genetice, probleme endocrine și reproductive și alte probleme de sănătate.

Multe alte substanțe chimice pot fi dăunătoare în moduri pe care știința nu le cunoaște încă, a declarat autorul principal al studiului, Jane Muncke, director general și director științific la Food Packaging Forum, o fundație non-profit cu sediul în Zurich, Elveția, care se concentrează pe comunicarea și cercetarea științifică.

„Măsurăm nu numai substanțele chimice despre care se știe că au fost utilizate în procesul de fabricație a alimentelor, ci și toate reziduurile – subprodusele și impuritățile pe care le numim substanțe adăugate neintenționat”, a declarat Muncke.

Inscrie-te la newsletter-ul nostru saptamanal