Implantologia reprezintă, asemenea oricărui serviciu stomatologic azi, un investement în sănătate, cu costuri ridicate. Dr. Cristian Mina, medic specialist, fondatorul Clinicii M&M Dental Team explică de ce alegerea serviciilor de medicină dentară nu trebuie să se facă în funcție de preț. Acum și aici, în costuri mici, rapid nu înseamnă eficient și cu atât mai puțin eficace.
Și totuși, cine dă prețul în aceste servicii și cum poate fi el explicitat?
Echipamentele, infrastructura, locul în care pacientul pășește pentru realizarea intervenției (un „unde” important în regula celor 5 C). Este important dacă există monitorizare CBCT pentru imagistică, dacă se asigură câmpul steril, dacă sistemul de sterlizare a instrumentarului respectă toate normele. Tipul instrumentarului diferă în funcție de investment, uzura acestuia care determină înlocuirea variază în funcție de numărul mediu de pacienți. Pre-dezinfecția, decontaminarea inițială se realizează cu anumite costuri, curățarea mecanică ultrasonică sau cu mașini speciale de spălat instrumentarul medical prin termodezinfecție. Instrumentarul autoclavil în care se realizează următaorea etapă de dezinfecție peresupune costuri de achiziție și întreținere. Sterilizarea propriu-zisă se realizează în Autoclav clasa B sau S, prin ciclurile presetate, preferabil ciclul prion 134 grade C, 18 minute. Durata menținerii sterilității materialeleor ambalate prin pungile de hartie-plastic sudate este de 2 luni de la sterilizare. Pungile sunt prevăzute cu un indicator fizico-chimic de virare a culorii. Lubrifierea turbinelor sau pieselor cot prin dispozitive mecanice de curățare și lubrifiere presupune costuri. Achiziția unui număr de turbine și piese cot care să asigure sterilizarea după fiecare pacient presupune costuri. Codul trusei se imprimă prin etichetare și se regăsește pe tot parcursul circuitului de reprocesare a instrumentarului în documentele pacientului și în registrele de sterlizare prin atașarea etichetei dublu-adezive sau documentarea tehnică a transabilității. Întregul proces de transabilitate prin care se poate efectiv proba pacientului faptul că trusa medicală folosită în trecut la o anumită manoperă a fost sterilă presupune niște costuri importante: materiale și resurse umane implicate. Întotdeauna aceste costuri se vor regăsi în onorariul manoperelor, de aceea realitatea câmpului steril nu este aceeași în orice loc care promovează servicii de medicină dentară.
Intervenția chirurgicală s-a realizat prin ghidaj, mai scump înseamnă întotdeauna mai bun în implantologie: Amprentarea digitală a cavității bucale cu ajutorul scannerului intra-oral oferă informaţii preţioase suplimentare planificării computerizate a inserării implantului în poziţia ideală. Clinica dentară M&M Dental Team folosește două tipuri de scanare digitală: Dental Wings și Carestream Digital, de asemenea tomografia computerizată Sirona 3D Orthophos SL cu cefalostat. Softul pentru realizarea ghidului chirurgical a fost de asemenea, achiziționat de către Compania M&M Dental Team, pentru a înlesni accesul pacientului la tratament
Medicul suprapune amprenta digitală și CBCT-ul și va stabili poziţia ideală a viitoarelor implanturi, în aşa fel încât să evite orice pericol şi astfel să fie într-o poziție perfectă atât din punct de vedere chirurgical, cât și protetic Ghidul chirurgical este apoi printat cu ajutorul unei imprimante 3D, pentru a reproduce mulajul zonei şi poziția exactă, prestabilită computerizat, pe care o va avea implantul ca urmare a intervenţiei chirurgicale de inserare în os.
Softurile implicate în scanare, cele pentru realizarea ghidajului, radiologia 3 D, imprimantele 3 D, toate echipamentele implicate în producerea ghidului vor augmenta costurile implantului dentar. Mai scump va însemna însă următarele avantaje:
– Intervenția chirurgicală este mai scurtă, confortul pacientului şi al medicului fiind mult mai mare;
– Procedura este mai puțin invazivă, sângeroasă și dureroasă. Utilizarea tehnicilor minim invazive duc la reducerea considerabilă a durerii postoperatorii şi a edemului. Timpul de vindecare este unul cu mult mai scurt;
– Uneori este posibilă plasarea imediată a coroanei pe implant – One Day Implant;
– Riscuri mult reduse, excluzând problemele apărute ca urmare a poziţionării greşite în os a implantului. Acest fapt conduce la evitarea stresului pacientului şi medicului, pentru că nu mai există surprize neplăcute;
– Predictibilitatea costurilor şi eliminarea costurilor suplimentare neprevăzute la inserarea implanturilor (implanturi suplimentare, bonturi speciale, ca urmare a planificării predictibile;
– Rezultate estetice deosebite, foarte apropiate de aspectul natural. Această calitate se datorează faptului că medicul lucrează în paralel şi cu partea estetică şi cu cea funcţională.
Tipul de implant dentar utilizat: de ce prețurile sunt diferite și mai scump este întodeauna mai bun
Toate tipurile de implant dentar folosite în cadrul Clinicii M&M Dental Team sunt implanturi Premium, produse din titan. Ce le deosebește: tradiția si asocierea cu institute de cercetări care au facilitatea producerea de eșantioane și rezultate statistice, adaptabilitatea atât la osul moale, cât și la cel dur, mai hidrofil, prin atragerea rapidă a ciclului sangvin. Producerea prin spire mai tăioase asigură stabilitatea mai bună a anumitor tipuri de implant, ceea ce ridică costurile de producere și vânzarea a acestora. Utilizarea bonturilor de vindecare, analogi, bonturile protetice la realizarea lucrărilor protetice pe implant, expertiza, abilitățile echipei medic- protetician-tehnician de asemenea vor influența costurile finale ale implantului dentar.
Osteointegrarea implanturilor și protezarea definitivă: de ce nu se poate realiza totul într-o singură zi, în orice tip de intervenție chirurgicală
Stabilitatea primară este importantă în vederea aplicării lucrării protetice provizorii. Fără acaestă stabilitate primară de peste 30 Ncm lucrarea provizorie nu poate fi aplicată deoarece poate determina mobilizarea implantului. Dacă examenul imagistic ne arată că suportul osos nu este de minim 1,5 mm-2 mm în jurul implantului, inserarea nu se poate realiza, fiind necesară augmentarea osoasă, asteptarea timpului de osteointegrare de 4, 6 sau 12 luni în funcție de complexitatea cazului(dacă se realizează și alte intervenții chirurgicale cum este sinus lifting-ul). Dacă grosimea osului este sub indicii de 1,5-2mm, riscul de resorbție masivă si de retracție gingivală este foarte mare. Orice efort de inserare va reprezenta un eșec. Iată o listă de argumentare pentru care ieftin și repede nu poate fi fezabil în chirurgia reală. De asemenea, în 24 de ore, în argumentarea expusă mai sus, pacientul nu va putea primi dinți la minut.
Dr. Cristian Mina, MEDIC SPECIALIST, Specializarea ortodonție și ortopedie dento-facială, UMF Targu Mures; competențe în implantologie și chirurgie dento-alveolară absolvent al Programului Master Course Oral Implantology, în cadrul Universității Unicamillus din Roma, în parteneriat cu Institutul Stomatologic din Toscana și prezidat de Prof. Ugo Covani; teza disertație cu tema “Minimally Invazive Dental Implant Surgery” susținută în data de 21 ianuarie 2022; absolvent al Advanced Smile Design Workshop susținut de Prof. Galip Gurel.
De asemenea, Dr. Cristian Mina este absolvent Programului Master Course on Implant Therapy and Edentulism 2023 organizat de Buser&Sculean Academy și Universitatea din Berna.
În anul 2024 urmează cursurile Programului de Masterat Salama Implantology Masterclas și cursurile programului Straumann World Class Series, The Effective periimplatntis solution organizat în iunie 2024 la Basel în Elveția. De asemenea în anul 2024 urmează cursurile organizate de Zuchelli Institute în Bologna, cu tema Reconstructive periodontal and plastic surgery in the aesthetic zone.
M&M Dental Team! Redescoperiți zâmbetul!
Adresa: Str. Onești, nr. 37, Constanța
Telefon recepție: 0341 465 635 / 0725 869 561 / 0341 412 549
Web: www.mmdentalteam.com
Facebook: M&M Dental Team
Discussion about this post