Constănțenii – și turiștii, în sezon – bombăne de câțiva ani, de când a început marea reabilitare din centrul orașului. Au tot fost așteptate – cu sufletul la gură – tot felul de termene și acum oamenii s-au împărțit în tabere: unii care nu mai au niciun fel de așteptări și alții care vor totuși să știe “până când mai dăm în gropi”?
Într-un răspuns pentru Observator Constanța, administrația locală a venit cu câteva lămuriri.
“Noul termen de finalizare pentru proiectul „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța” este iulie 2026. (…) Termenul de finalizare al contractului de finanțare a fost 31.12.2023. Proiectul a fost aprobat pentru etapizare prin Programul Regional Sud-Est 2021-2027, termenul de finalizare fiind – iulie 2026”, precizează Primăria Constanța.
Așadar, cel puțin încă doi ani excavatoarele, muncitorii, șanțurile, gropile și molozul vor face parte din peisajul urban, la malul mării.
“Motivele amânării au fost: întârzierile în derularea contractului de execuție ca urmare a suprapunerii mai multor proiecte pe amplasamentul obiectivului de investiții (reabilitare rețele termice, reabilitare apă canal, ENEL, etc.)”, au mai explicat reprezentanții Primăriei Constanța.
Când vine vorba de banii “înghițiți” de marele șantier din centrul orașului, sumele nu sunt deloc mici. “Valoarea inițială a proiectului a fost de 89.854.757,70 lei. Valoarea actualizată a proiectului este de 97.073.015,82 lei. Sursa de finanțare: Programul Regional Sud-Est 2021-2027 și buget local”, a lămurit administrația locală.
Și mai este mult de lucru. “Lucrările care mai sunt de executat în cadrul proiectului: lucrări de reabilitare a trotuarelor și a iluminatului public pe strada Cuza Vodă, montare fântâni, montare panouri informative/bănci smart, stații de autobuz, marcaje și indicatoare rutiere”, se mai arată în răspunsul pentru Observator Constanța.
Așadar, prin praf și pulbere vom mai merge o perioadă. Vom mai ocoli străzi în lucru. Vom mai călca strâmb în gropi și ne vom mai “bucura” de “muzica” utilajelor aflate în funcțiune.
Întrebarea este: “va merita toată tevatura?” Mobilitate, mobilitate, dar s-o simțim și noi.
Așteptăm rezultatele…
Discussion about this post