În loc să fie lăsată pradă timpului și uitării, școala veche din satul constănțean Tepeș Vodă a fost transformată în muzeu. Nu multe localități se pot mândri cu un astfel de spațiu, în care fiecare încăpere spune o poveste din istoria locului. O poveste pe care o descoperă atât cei mici, cât și turiștii care doresc să viziteze instituția. Pe lângă lecția de istorie, vizitatorii au parte și de activități recreative, în cadrul cărora își pot descoperi pasiuni și abilități pe care să le dezvolte în viitor.
La aproape o oră distanță de mers cu mașina de Constanța, se află satul Țepeș Vodă, comuna Siliștea. O comunitate mică, dar cu oameni implicați și păstrători de tradiții. În centrul localității, găsim școala veche a satului, la construirea căreia a participat și Gheorghe Ionașcu, nume de care se leagă nașterea satului Țepeș Vodă. Zeci de generații au ieșit de pe băncile școlii, însă clădirea a fost la un pas să ajungă o ruină, după ce în Siliștea s-a construit o unitate nouă de învățământ, iar Ministerul Educației a decis ca toți copiii să fie relocați aici.
Și pentru că oamenii locului nu și-au dorit ca școala să rămână în paragină, au transformat-o într-un inedit muzeu și totodată, un centru educațional pentru copii. Încă de la intrarea în muzeu descoperi frânturi de istorie, iar fiecare încăpere spune o poveste a locului. Școala muzeu cuprinde și o sală de anatomie umană, unde regăsim instrumentar medical ortopedic și stomatologic, o istorie a seringii, dar aflăm și povestea medicului Bița Drăghici, primul medic ecografist din județul Constanța.
Poveștile continuă într-o altă sală plină de exponate din perioada comunistă, de la bibelouri, la carpeta de perete, cărți și jucării pentru copii sau telefonul cu disc ce stârnesc nostalgii.
Un alt loc special și pe placul celor mici este camera de biologie unde găsim mai multe animale vii, de la veverițe, la porcușori de guineea, iepuri, pești și broaște țestoase. Iar copiii învață cum să le îngrijească.
În muzeu regăsim și documente din perioada comunistă, din arhiva școlii, o colecție de ziare și reviste, timbre, precum și cutii de chibrituri. Școala muzeu este în fond un centru educațional, unde tinerii își pot identifica și dezvolta aptitudinile. Iar copiii sunt încântați de activitățile extrașcolare pe care le desfășoară în cadrul școlii muzeu.
Toți cei care trec pragul muzeului au parte nu doar de o lecție de istorie, ci de o adevărată experiență culturală.
Discussion about this post