România uimește din nou lumea științifică internațională! Elevi consănțeni au impresionat juriul unei conferințe de specialitate care a avut loc în Malaezia. Cei mai tineri participanți la eveniment au prezentat o lucrare inovatoare despre îmbunătățirea concentrării cu ajutorul inteligenței artificiale, iar acum se pregătesc să cucerească și America.
Cei cinci elevi nu au mai mult de 17 ani și au fost de altfel cei mai tineri participanți ai evenimentului. Lucrarea lor a captat atenția specialiștilor în domeniu. Studiul lor explorează imbunătățirea concentrării cognitive a tinerilor folosind o abordare inovatoare care implică analiza diferitelor tipuri de atenție printr-un proces de căutare binară. Cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație și a unei căști pentru monitorizarea undelor cerebrale și o casca VR , echipa a reușit să dezvolte un model de îmbunătățire a focusului mental.
„Partea în care a trebuit să antrenăm modelul de inteligență artificială care să își dea seama dacă subiectul era concentrat sau nu la videoclipul pus de noi. Și asta a luat mult, deoarecce modelul ca să se antreneze îi ia destul de mult timp și a trebuit să alegem algoritmii care să dea o acuratețe mare. Mi-a plăcut mult, am mers cu avionul prima oară, iar acolo toți erau tratați la fel ca oamenii de știință și mi-am dat seama că mai am mult de învatat”, a spus Andrei – elev.
Prezentarea lor a fost apreciată de moderatori, iar întrebările din partea audienței și au găsit răspunsurile dorite. Vârsta mică a echipei de cercetare a fost un punct de atracție, iar modul în care au abordat subiecte complexe i-a impresionat pe cei prezenți.
„Am făcut o procedură medicală care să ajute la îmbunătățirea nivelului de concentrare, în rândul tinerilor din generația z și alfa, cei care au probleme cu concentrarea din cauza filmelor video, au probleme, își pierd concentrarea pe termen lung. Spre exemplu, prietenii mei dacă mai mult de 6 secunde nu le spuneam ceva, interesant își pierdeau intereseul. Am vrut să facem o procedură prin care să antrenăm concentrarea. A fost destul de greu, am înceut cercetarea acum un an și jumtate. Dar a fost provocator și interesant, foarte mult de muncă. Nu am avut vară, nu am avut vacanță”, completează David – elev.
„Eu am lucrat pe reaserch și apoi am lucrat la componenta de AR care este componenta vizuală, cea pe care urma să o utilizeze lumea. Tot timpul găsesc momente de relaxare, dar nu îmi stă gândul la asta. Mă concentrez pe ceea ce fac întotdeauna”, susține Tudor – elev.
Lucrarea a trecut printr-un proces de evaluare exigent înainte de a fi acceptată pentru prezentare. Iar asta înseamnă o recunoaștere în plus a muncii și a dedicării echipei, care au demonstrat că în ciuda vârstei, tinerii cercetători din România pot contribui la progresul tehnologic global.
„Copiii au accesat anul trecut o bursă și au făcut un robot cu AR integrat, am avut însă această oprtunitate, am muncit toată vara, copiii nu au avut vacanță, au vrut să facă cercetare, au vrut să vină cu o aplicație prin care să îi ajute și pe ceilalți. Este multă tehnologie, știință, este fantastic, suntem racunoscători, mândrii. Sunt onorată, dar este multă muncă, sacrificii, fac față și la scoală, merg la olimpiadă, este o provocare, dar ne încărcăm cu energie pozitivă, iar rezultatele nu au întârziat să apară”, a declarat Ramona Rădulescu – profesor coordonator.
Acum tinerii se pregătesc pentru o nouă aventură, peste Ocean. Merg în Statele Unite ale Americii, unde vor prezenta o lucrare în care sunt prezentate avantajele utilizării mediului AR (Realitate Augmentată) și VR (Realitate Virtuală) pentru îmbunătățirea concentrării în cadrul activităților de învățare. Studiul lor a fost deja acceptat pentru publicare, și tinerii cercetători speră să aducă din nou recunoaștere României pe plan internațional.
Discussion about this post