România ar putea avea ferme marine cu midii, stridii și specii de pești din Marea Mediterană. Apele Române au anunțat deschiderea licitației pentru 28 de perimetre în largul Mării Negre, iar astăzi biologii din Constanța au montat primele cuști cu stridii franțuzești, în larg. La vecinii bulgari, producția de midii și stridii funcționează de peste 20 de ani și depășește mii de tone anual.
Stridiile au fost aclimatizate de biologi în laborator, înainte de a fi duse în larg și împărțite în cuștile de plastic.
La 3 km în largul mării, primele cuști de plastic în care vor crește stridiile japoneze au fost scufundate și ancorate pe fund. Biologii vor veni ca să le controleze în fiecare lună, să vadă cum merge aclimatizarea lor. Experimentul se derulează cu 10 kg de scoici distribuite în 4 cuști de dimensiuni egale. Numai că ele vor fi plasate la adâncimi diferite în masa apei: la 3, 5, 7 și 10 metri, astfel încât cercetătorii să vadă care adâncime este mai propice. În astfel de ferme, pescarii ar putea crește mult căutatele midii, stridii, dar și pești – viețuitoare cu valoare economică ridicată. Vedeta cercetătorilor este stridia japoneză, extrem de căutată și savurată în marile restaurante.
„Este o specie care s-a născut în Franța, au ajuns în Italia și acolo aveau un milimetru, iar în câteva luni au ajuns așa. Iar dacă lucrurile în Marea Neagră vor decurge bine, într-un an vor fi bune de mâncat. Cred că în Marea Neagră vor găsi condițiile optime să se dezvolte, pentru că sunt condiții similare cu cele din Adriatica.” a spus Leonardo Aguiari – specialist în acvacultură:
„Le instalăm în acest sistem de creștere și vom monitoriza ritmul de creștere timp de un an de zile. Vom observa modul de creștere și cât de repede vor fi puse în farfurie și testăm tehnologia de cultivare cu aceste cuști în mare, fără adăpost. Verificăm rezistența instalației și vom face ajustări ca să obținem și noi ferme rezistente și durabile.” a adăugat Leonardo Aguiari – specialist în acvacultură:
Investitorii se pregătesc deja de amenajări subacvatice.
„Acum, după 2016, s-a demarat un program cu institutul să creeze un cadru legal cât mai aproape de adevăr. Este singura activitate de acvacultură la Marea Neagră și suntem ultima țară care facem asta, când noi făceam stridii și le vindeam acum 15 ani, iar bulgarii nu aveau. Acum, ei fac stridii și noi ne uităm la ei. Nici acum legislația nu e clară, dar se fac eforturi ca să înțeleagă autoritățile ce este cu acvacultura asta.” Mirică Crivăț – investitor privat
Apele Române organizează licitație pentru 28 de perimetre în largul Mării Negre. La bulgari, producția de midii și stridii funcționează de peste 20 de ani. Prețurile pentru concesionarea unei suprafețe pleacă de la 15-16 mii de lei, până la 45.000 de lei.
Aclimatizarea midiilor și concesionarea luciului de apă reprezintă o nouă șansă pentru dezvoltarea afacerilor, cu atât mai mult cu cât cererea de pește și scoici este în creștere.
„Am lansat cele patru cuști, marea a ținut cu noi, revenim să vedem dacă totul este în regulă, să le spălăm și vom face asta în fiecare lună.” a adăugat Victor Niță, biolog INCDM:
Cele mai mari țări producătoare de midii și stridii la Marea Neagră sunt Turcia, Bulgaria, Federația Rusă și Georgia.


