Ca să înțelegem cu toții cum funcționează Schema Antenelor, o să luăm un exemplu. Ne imaginăm un aspirant la poziția de bugetar și îi vom spunem Mister B, de la bugetar, evident. Ok, îl avem pe Mister B, care se duce să dea concurs pentru un post la Primăria Constanța (pentru că oricum, din punct de vedere al proximității și nu numai, asta ne interesează, zona noastră) sau la o altă autoritate locală de pe raza județului Constanța. Bun, acum ne imaginăm că Mister B a obținut un post pe comunicare să zicem, iar salariul lui este de 4500 de lei, fără bonusuri.
Acum, să vorbim despre bonusurile ce au să vină, mai precis despre cele obținute în baza condițiilor de muncă vătămătoare. Iată cum se obțin și în ce cuantum, conform practicii, la nivel de țară:
Mai întâi, colectivul solicită obținerea de bonusuri salariale pentru condițiile de la birou, acuzănd după caz faptul că sunt iradiați de undele electromagnetice emise de calculatoare, imprimante și antenele de pe clădiri.
Mai reclamă supunerea la stresul neuropsihic, la birou sau\și lipsa luminii solare din clădire și alte probleme.
În baza sesizării, conducerea autorității respective, fie că e primărie, prefectură, consiliu județean sau altă instituție contractează o firmă privată de expertiză care vine în teren, adică la birouri și face o anchetă cu aparatură de specialitate, chipurile, iar în baza analizei se stabiliește dacă există condițiile de muncă vătămătoare reclamate de colectiv. Trebuie să fie cel puțin două întrunite, pentru ca personalul să obțină sporuri salariale. Să zicem că se constată expunerea la câmpurile electromagnetice și stresul neuropsihic.
Câmpurile electromagnetice sunt depistate în mai toate situațiile, pentru că practic nu mai există clădire fără calculatoare sau antene, pe acopriș. Da, știm și noi la redacție și dumneavoastră la firmă suntem supuși acestor radiații, dar nu sălicităm sporuri. Bugetarii sunt mai sensibili, deci să-i înțelegem!
Mai departe, raportul făcut de firma respectică este înaintat Direcției de Sănătate Publică de pe raza județului respectiv, iar medicii instituției dau verde sau nu acestui raport. Dacă totul e în favoarea bugetarilor, primarul aprobă apoi sporurile respective, care pot fi și în cunatm de 15 la sută. Așa că, Mister B ajunge de la 4500 de lei la 5175 lei. Suma în mare parte e datorată Schemei Antenelor și undelor emise de aceastea.
Acum, situația nu este una nouă. În practică, de 20 de ani în instituțiile publice din România sunt obținute astfel de bonusuri. Chiar și DSP-urile care constată condițiile de muncă vătămătoarea au angajați care beneficiează de sporuri.
Cele mai mari sporuri în baza acestor măsurători le regăsim în Parlamentul României, acolo unde salariile urcă mult, datorită condițiilor de muncă vătămătoare, pentru că procentul este raportat la un salariu pe măsura Casei Poporului.
Există, evident, o discriminare la nivel macro față de categorii importante de angajați, din România. Avem de o parte bugetarii vătămați sau mai puțin vătămați, dar remunerați și cei de la privat care sunt complet uitați.
În mod normal sau ce credem noi că ar fi normal, Parlamentul ar trebui să vină cu o lege care să oblige angajatorii atât de la privat cât și din sectorul bugetar să atribuie sporuri salariale dacă există cu adevărat un pericol pentru sănătatea angajaților. Apoi, sporurile respective, în cazul privaților să fie cumva suportate și de stat, nu numai te antreprenorii ce dețin firmele unde sunt pericole în mediul de muncă. Nu se poate? E un efort prea mare pentru buget! Păi, stați puțin, până la urmă noi, Statul plătim pentru sporurile bugetarilor, deci, banii publici se duc aici și în procente foarte mari, având în vedere numărul funcționarilor publici din România.
În concluzie, dacă există bani pentru unii români, să fie pentru toți. Lege și drepturi să fie pentru toți!