Caloriferele care primesc agent termic de la CET sunt prea vechi, iar centralele prea scumpe, ba, zic specialiștii, mai și poluează. Ce să alegi atunci, ca să treci de iarna constănțeană?
Am vorbit cu omul de la mare și așa în… mare ne-am făcut o idee cum stă treaba cu căldura, acum, în decembrie. Avem, dar nu mereu și când este tot nu putem da bluza, pe tricou.
„Sunt călâi caloriferele, amorțite, așa. Este căldură, merge, e chiar mai ok față de anul trecut dar și când o opresc… Am răcit, când au avut o pauză de două zile.”, declară o localnică din centrul orașului.

Problema vine de pe străzi (de sub străzi, mai precis) de la conductele și țevile din zonele unde acestea nu au fost schimbate. O altă parte din problemă provine și din blocurile și apartamentele oamenilor, unde țevile sunt neschimbate și caloriferele înfundate. Nu știu dacă mai are rost să o scriem, dar na, o facem: unde s-a schimbat tot ce am enumerat e ok, minus situațiile în care sunt avarii, revizii.

Oamenii s-au gândit să-și pună centrale, ca să nu mai depindă de ce vine de la CET sau de întreruperi de agent termic și ce dopuri se mai pun și scot din instalații. S-au gândit, dar nu prea mult, pentru că nu aveau de ce sau mai precis spus, cu ce. Cu ce bani?

Am răsfoit câteva pagini de net și am dat de oferte la centrale pentru apartament. În medie, prețul este de 3.200 de lei. Deci, depășește un salariu de Constanța.

Ah, da mai este și varianta achitării în rate, dar cine își permite să adauge 200 de lei în plus, pe lună la tot ce are de plătit deja în piață cu prețurile mărite și la utilitățile de acum?

Deci și iarna asta rămânem eco, fără centrale cu poluare (nu că CET-ul ar fi cu zero emisii) dar cu pături în plus și telefoane date la RADET cu începutul clasic: Dați și voi azi drumul la căldură? Bine, nici nu trebuie să-i iei prea tare, acum serios o spunem! Din dorința de a răspunde, de a închide gura celor care reclamă lipsa căldurii, regia poate mări presiunea iar în zonele cu țevi vechi, acestea pot cedat și există riscul de accidente. Până la urmă, nu ne ajută cu nimic apa caldă care țâșnește dintr-o coductă de pe stradă. Este arteziana nedorită din fiecare iarnă.