Un obiect zburător neidentificat (OZN) a pus pe jar piloții și controlorii de trafic aerian de la Aeroportul din Tuzla, seara trecută. Este vorba despre o sferă luminoasă care a rămas nemișcată aproape o oră în zona litoralului românesc, înainte de a dispărea brusc. Fenomenul a fost observat de mai mulți specialiști, iar explicațiile rămân, deocamdată, neclare.
Fenomenul a început în jurul orei 18:00. Sfera luminoasă a fost văzută pentru prima dată în zona localității Tuzla de către pilotul unui elicopter care efectua un zbor de transfer de echipaj către platformele din Marea Neagră. La întoarcere, pilotul a raportat pierderea semnalului GPS pentru câteva momente și a cerut lămuriri la turnul de control.
„Aveam un elicopter care efectua un zbor de antrenament la platforme și la întoarcere ne-a anunțat că a pierdut semnalul GPS. Pierderea semnalului este frecventă în cazul bruiajelor și apoi ne-a întrebat dacă avem o aeronavă care aterizează la aeroport, că vede o lumină puternică și lui îi apare ca un far de aterizare. Am ieșit pe terasa turnului și, într-adevăr, era o lumină puternică”, a declarat George Halchia, manager operațional la Aeroportul Tuzla.
Ipoteze: de la aeronavă, la OZN
Inițial, s-a crezut că este vorba despre o aeronavă, însă lumina a rămas staționară timp de aproape o oră, ceea ce a exclus această variantă. A fost luată în calcul și posibilitatea ca sfera luminoasă să fie planeta Venus, dar această ipoteză a fost eliminată în urma unor verificări.
„Prima variantă a fost o aeronavă, dar a fost o oră staționară. A doua a fost planeta Venus, dar părea mai mare decât e Venus în mod normal. Am folosit și o aplicație și Venus apărea sub linia orizontului, iar după aceea am mai avut rapoarte, convorbiri de la niște aeronave care erau pe linie și la fel și ei au raportat lumina aceasta. După convorbirile piloților, am eliminat varianta Venus. Este cel mai probabil cel mai ciudat obiect văzut vreodată”, a mai spus George Halchia.



Fenomenul a atras și atenția experților. Adrian Bilba, doctor în științe, consideră că este nevoie de o analiză amănunțită înainte de a trage concluzii.
„O sursă de lumină nu înseamnă neapărat un obiect zburător, un OZN. Înseamnă o lumină care poate veni dintr-o reflexie. Reflexia lui Jupiter și care, într-un nor, să producă o reflexie interesantă. A ținut câteva zeci de minute. Deci exclus să fie un deșeu luminos. Acestea se aprind și cad și se sting, se topesc. Sursa civilă sau militară, autoritățile trebuie să vină cu lămuriri. S-a văzut de la București, Constanța. E de studiat, cu calm, răbdare și atenție”, a declarat acesta.
După aproape o oră, sfera luminoasă a dispărut brusc de pe cer, dar și de pe radarele turnului de control. În acest moment, nu există o explicație clară pentru fenomenul observat, iar autoritățile nu au oferit încă detalii suplimentare.
Cazul rămâne deschis și urmează să fie investigat, pe măsură ce noi informații vor ieși la lumină.