La anul, ne vom putea bucura de pește și fructe de mare proaspete autohtone, declară ministrul Mediului, Mircea Fechet.
În Marea Neagră se pregătesc primele ferme marine, iar primii investitori, firme românești, și-au adjudecat, în cadrul licitațiilor publice derulate de cei de la Apele Române, o suprafață de 60 hectare în apele maritime interioare și ale mării teritoriale.
Este vorba despre 10 perimetre care se găsesc în zona dintre Mamaia și Constanța, în dreptul lacului Sinoe, în zonele dintre Agigea și Eforie Nord, Venus și 2 Mai – Vama Veche, perimetre gestionate de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral. Aici, în următorii 20 ani, la distanță de 2 – 3 km față de mal, se vor cultiva atât fructe de mare, dar și pești cu valoare economică ridicată – păstrăv somonat, lup de mare sau doradă.
“Faptul că, la primele licitații pentru luciul apei, Marea Neagră a atras investitori care vor să pună pe picioare ferme de acvacultură e o premieră pentru țara noastră, dar și un pas important în dezvoltarea economiei albastre. O mai bună utilizare a resurselor marine pe care le avem înseamnă să ne bucurăm de potențialul mării noastre la costuri corecte, pe care să ni le permitem cu toții”, a mai punctat ministrul Mircea Fechet, pe pagina sa de facebook.
“Sper ca 2025 să fie anul în care spunem un „Adio” definitiv produselor pescărești congelate, venite de la mii de kilometri distanță, și „Sărut-mâna pentru masă!” fermierilor piscicoli care fac eforturi să avem preparate proaspete din Marea Neagră”, a mai adăugat Fechet.
Sursa foto: Facebook – Mircea Fechet