Au început să fie tot mai rare momentele în care auzi corul de colindători cântând live, ca pe vremuri. Sunt însă tot mai dese reprezentațiile însoțite de “ajutoare” cu circuite: boxele cu bluetooth conectate la telefon, și eventual date la volum maxim, de parcă s-au mutat reel-urile de pe tiktok pe străzi.
Din comoditate sau poate din lipsa talentului la cântat, a apărut această modă, care e tot mai populară, în special în orașele mari. Probabil și pentru că gazdele nu le mai deschid la fel de bucuroase ușa străinilor, unii dau spectacolele în fața blocului și vor să se facă auziți cât mai bine.
Cu toate acestea, Poliția Locală îi poate amendă pe colindătorii… ambulanți pentru tulburarea liniștii publice. Așa că în loc să fie “la pungă groși”, gălăgioșii prinși în faptul… artistic sunt buni de plată și ajung să scoată din buzunar între 200 și 1.000 de lei. Doar obiceiul se bazează pe armonie, pe melodia vocilor celor care colindă, pe modestie și empatie, nu pe bașii din boxa aflată în buzunar sau – și mai rău – trasă pe role.
Așadar, această tradiție a fost transformată de unii într-o struto-cămilă, ce combină ideea de bază, a colindatului, cu un efort minim de a deschide gura, pentru că sunt destui cei care doar mimează că rostesc versurile cântecelor și fac apel la decibeli.
În colinde este vorba despre liniște și bucurie, nu despre auz zdruncinat…
Scopul obiceiui este de a aduce oamenii împreună, de a le face urări cu o voce caldă și de a aduce un mesaj de suflet, aspecte de care unii uită, se pare, prea ușor.
De Crăciun, chiar fii mai bun!