luni, aprilie 21, 2025

Știrile din lumea ta!

Stabilirea unor noi obiceiuri funcționează mai bine decât rezoluțiile de Anul Nou

Fiecare an nou aduce cu el o serie de rezoluții pe care plănuim să le punem în aplicare pentru a deveni oameni mai buni. Dar știm cu toții cât de greu este să ne ținem de aceste rezoluții. Mulți dintre noi renunță la ele în câteva săptămâni, transmite Forbes.

De ce? De multe ori are de-a face cu energia prost canalizată. Deși este posibil să avem o idee corectă despre ceea ce vrem să îmbunătățim, ceea ce ne lipsește este piesa de rezistență, și anume „cum vom realiza asta”.

Din fericire, știința ne poate învăța cum să realizăm schimbări comportamentale de durată: prin a ne folosi de puterea obiceiurilor.

Bazându-ne exclusiv pe voință pentru a ne atinge obiectivele, adesea putem eșua. Nici metoda de a ne propune soluții rapide la probleme de lungă durată nu funcționează foarte bine. Dar, dacă ajungem să creăm un sistem care transformă comportamentele dorite în comportamente implicite, succesul devine mult mai probabil.

Iată două motive susținute de știință pentru a schimba lista noastră de rezoluții în 2025 cu o listă de obiceiuri bune:

1. Obiectivele sunt mărețe, în timp ce obiceiurile sunt de o dimensiune mai mică, mai ușor de realizat

Dorința noastră de a avea un „nou început” ne face să fim tentați să stabilim rezoluții foarte ambițioase. De exemplu, după o masă de Crăciun deosebit de îmbelșugată, putem simți nevoia de a stabili rezoluții stricte de slăbire. Cu toate acestea, atunci când vine Anul Nou, deseori ne pierdem rapid motivația, tocmai pentru că obiectivul era nerealist de la bun început.

În loc să urmăriți un obiectiv arbitrar de slăbit, luați în considerare adoptarea obiceiului de a face un antrenament ușor de 20 de minute în fiecare zi, în primele trei luni ale anului. Alegeți ceva care să fie durabil și eficient.

Aceasta este frumusețea creării unor noi obiceiuri. Putem începe cu o acțiune minimă viabilă, cum ar fi o plimbare în fiecare zi sau efectuarea zilnică a unor exerciții ușoare de stretching, și să o dezvoltăm progresiv. Ideea este de a încorpora un comportament dorit în lista noastră de comportamente implicite. Odată ce schimbarea este făcută, putem trece la comportamente mai provocatoare, cum ar fi mersul la sală sau alergatul.

2. Obiectivele presupun un efort foarte mare, în timp ce obiceiurile devin automatisme

comportamentele noastre sunt determinate de sentimente și dorințe – este credința eronată a majorității. Presupunem că ne preparăm espresso-ul de dimineață pentru că ne simțim obosiți sau nu am dormit suficient. În multe cazuri, însă, adevărul este că ceașca noastră de dimineață, sau alte rutine similare, sunt pur și simplu chestiuni de obișnuință.

Această atribuire greșită la „stări interioare”, mai degrabă, decât la obiceiuri, a fost scoasă la iveală într-un studiu recent condus de psihologul Asaf Mazar.

„Obiceiurile sunt importante pentru că pot fi activate în mod automat, fără o gândire conștientă, ceea ce înseamnă că obiceiurile sunt adesea răspunsul implicit la care revenim, cu excepția cazului în care avem o dorință puternică de a acționa diferit”, explică el.

Potrivit unui alt studiu realizat de colega sa, Wendy Wood, obiceiurile formează aproape 40% din comportamentele noastre zilnice. Acest lucru reprezintă o oportunitate remarcabilă de a ne „automatiza” comportamentele dorite și de a le transforma în acțiuni pe care le putem executa aproape pasiv.

Un sfat util pe care Mazar îl împărtășește pentru cultivarea obiceiurilor dorite este reducerea „fricțiunii” dintre noi înșine și comportamentul dorit. Fricțiunea se referă la obstacolele minore care stau în calea acțiunilor noastre intenționate. De exemplu, în loc să ne bazăm pe autocontrol atunci când încercăm o dietă mai sănătoasă, putem pur și simplu să nu mai stocăm gustări procesate în bucătăria noastră și să le înlocuim cu gustări delicioase, dar sănătoase.

„Am constatat că fricțiunea poate exercita o influență covârșitoare asupra comportamentului, dar oamenii tind să subaprecieze efectele acesteia atunci când încearcă să își schimbe obiceiurile”, explică el.

Concluzie:

Crearea de rezoluții de Anul Nou nu este ceva rău, dar trebuie să facem o treabă mai bună în a da rezoluțiilor noastre o șansă de a lupta. Construirea unor obiceiuri mai bune ne poate oferi asigurarea că obiectivele noastre și stima noastră de sine rămân constante pe tot parcursul anului.

Inscrie-te la newsletter-ul nostru saptamanal