miercuri, aprilie 23, 2025

Știrile din lumea ta!

Crăciunul, partea a doua: Sărbătoarea Nașterii Domnului, pe rit vechi 

Este din nou Crăciunul, începând de astăzi, de aceasta dată însă pentru creștinii ortodocși de rit vechi, care respectă calendarul iulian, decalat cu 13 zile față de cel oficial. 

Pentru credincioșii care țin sărbătorile pe stil nou, este Sfântul Ion. Cei pe rit vechi se pregătesc să desfacă darurile găsite sub brad și să pună masa de sărbătoare. În țara noastră, Crăciunul pe stil vechi este sărbătorit în comunităţile de moldoveni, basarabeni, lipoveni, ucraineni şi sârbi, iar cea mai mare comunitate de ruși lipoveni este concentrată în Dobrogea, în special în județul Tulcea. Potrivit Discover Dobrogea, acolo sunt peste 16.000 de persoane care fac parte din această minoritate. 

Potrivit obiceiului, în ziua de Crăciun oamenii merg la biserică, unde asistă la slujbă. Mulți respectă tradiția și poartă și straie populare, oferind o imagine pitorească. 

După Liturghie, se îndreaptă spre case, unde se reunesc cu familia în jurul mesei. Printre mâncărurile tradiționale se numără holodetul – o piftie după o rețetă lipovenească, cesnica – o prăjitură făcută de sârbi, în care se ascunde un bănuț, pentru noroc, colțunașii cu brânză (vareniki) sau blini – clătitele cu brânză.  

Inscrie-te la newsletter-ul nostru saptamanal