Iată o zi în care putem macar să încercăm să fim mai recunoscători. În fiecare an, la nivel mondial, pe 11 ianuarie este marcată Ziua internațională a cuvântului “mulțumesc”.
Este o sărbătoare cu o tradiție de peste trei decenii. Prima oară, această zi a fost marcată în 1994. Nu se știe însă cine a fost inițiatorul.
Pare ceva banal, dar folosirea acestui cuvânt poate avea efecte surprinzătoare. Iată de ce:
- Întărește relațiile dintre oameni: Atunci când ne exprimăm recunoștință, arătăm că apreciem ceea ce fac ceilalți pentru noi, ceea ce ajută la construirea unor relații mai puternice.
- Crește starea de bine: Studiile au arătat că a spune „mulțumesc” nu doar că îi face pe ceilalți să se simtă mai bine, dar ne ajută și pe noi să ne simțim mai fericiți și mai împliniți. Gesturile de recunoștință activează zonele din creier legate de plăcere și satisfacție.
- Promovează empatia și solidaritatea: Un simplu „mulțumesc” poate crea o atmosferă pozitivă într-o comunitate sau într-un grup de oameni.
- Îmbunătățește comunicarea: A spune „mulțumesc” este o formulă care arată respect, ceea ce ajută în dinamica relaților și poate preveni conflictele sau neînțelegerile.
Cum spui “mulțumesc” în alte 12 limbi:
Engleză – thank you
Franceză – merci
Spaniolă – gracias
Turcă – tesekkur ederim
Maghiară – kosonom sepen
Filandeză – kiitos
Suedeză – tack
Croată – hvala
Daneză – tak
Olandeză – bedankt
Poloneză – dzieki
Portugheză – obrigado