Donald Trump va prelua, oficial, mandatul de președinte al Statelor Unite ale Americii. Sub sloganul Make America Great Again (MAGA), liderul de la Casa Albă a ținut un discurs istoric, a făcut o serie de promisiuni despre măsurile pe care le va aplica, încă din prima zi a noului său mandat.
„Voi opri războiul din Ucraina, voi opri haosul din Orientul Mijlociu și voi preveni ca cel de-al Treilea Război Mondial să se întâmple și nu aveți idee cât de aproape suntem. Vom opri crimele violente din orașele noastre și vom oferi sprijin poliției, protecția, resursele și respectul nostru, pe care îl merită, vom întări și moderniza armata din nou”, a declarat Donald Trump.
Deși orientarea pro-NATO și parteneriatul strategic cu SUA rămân piloni importanți pentru țara noastră, stilul imprevizibil al lui Trump și prioritățile sale axate pe bunăstarea Americii ridică totuși semne de întrebare.
„Probabil că efectul asupra României va fi, poate mai puternic decât asupra altor state din mai multe motive: probabil se va întâmpla, pentru că am văzut o serie de declarații legate de o posibilă oprire a războiului, mai devreme sau mai târziu, și atunci, România, fiind implicată direct și în apropierea conflictului, atunci automat va fi mai influențată. Pe de alltă parte, clasa politică și autoritățile din România s-au aliniat foarte mult în spatele administrației democrate, au pariat pe administrația democrată – administrația Biden – și iată că au pierdut. Cred că cel mai interesant de urmărit va fi ce se întâmplă la Kogălniceanu. Dacă se continuă intens construcția bazei militare și dacă se va implica în continuare armata americană aici, acesta va fi un semnal că România va rămâne un subiect important. Dacă lucrurile se schimbă și vom vedea o mai puțină implicare și o slăbire a prezenței la Kogălniceanu, atunci este clar că România își pierde locul său de partener strategic”, a explican Răzvan Pantelimon, analist politic.
Președintele ales al Statelor Unite ale Americii a mai declarat că nu o sa mai permită mișcării LGBT să pătrundă în școli și că bărbații transgender nu mai au ce să caute în competițiile sportive pentru femei, curent care, potrivit analiștilor, se va extinde și în alte state.
„Pe măsură ce se schimbă lucrurile în SUA, se vor schimba și în restul lumii, în Europa, mai ales”, susține Răzvan Pantelimon.
În timp ce lumea urmărește cu interes primele acțiuni ale lui Trump, liderii români și europeni se pregătesc pentru un peisaj geopolitic în continuă schimbare, unde adaptabilitatea va fi cuvântul de ordine. Rămâne de văzut dacă România va profita de oportunități sau va naviga printre provocări în era „Make America Great Again”.