Multă agitație s-a născut în ultima perioadă în spațiul public, după ce au apărut mai multe zvonuri că Gara CFR ar putea fi mutată la periferia orașului pentru a face loc unui proiect imobiliar de mari dimensiuni. Astăzi însă, Primăria Constanța a intervenit astăzi cu un comunicat menit să calmeze spiritele, dar care a reușit mai degrabă să adâncească confuzia.
Conform primăriei, proiectul de regenerare urbană propus de Compania Iulius, cel care a stârnit atâtea discuții, se află „într-o fază incipientă”. Deși se analizează mai multe scenarii, ni se garantează că niciunul nu include, deocamdată, mutarea gării la periferie. Desigur, detalii despre aceste scenarii nu există, ceea ce ne lasă să ne imaginăm orice: de la un complex futurist integrat perfect cu gara actuală, până la o relocare discretă care, brusc, „se va potrivi” proiectului.
„Proiectul de regenerarea urbană inițiat de Compania Iulius la Constanța este într-o fază incipientă. Sunt analizate mai multe scenarii, dar nici unul dintre acestea nu prevede mutarea gării CFR la periferia orașului”, transmite oficial Primăria Constanța.
De cealaltă parte, CFR, prin SRCF Constanța, spune că nu a fost nici măcar consultată despre acest proiect. Potrivit lor, tot ce știu vine din articolele de presă – adică exact cât știe și publicul larg. Mai mult, pentru a analiza măcar posibilitatea unei relocări, proiectul ar trebui să treacă prin Comisia Tehnico-Economică a SRCF. Ceea ce, evident, nu s-a întâmplat.
„SRCF Constanța nu a fost consultată cu privire la proiectul la care faceți referire în adresa menționată mai sus, cunoscându-se doar datele publicate în mass media. Pentru a se stabili dacă este posibil un astfel de proiect, acesta trebuie să fie analizat în primă fază în Comisa Tehnico Economică a SRCF Constanța. Nu ne putem pronunța cu privire la ceea ce ar presupune relocarea Stației CF Constanța în afara orașului și nici ce s-ar întâmpla cu proiectele aflate în derulare până când proiectul la care faceți referire nu va fi analizat”, a transmis oficial SRCF Constanța.
În loc să clarifice situația, comunicatul primăriei ridică mai multe întrebări decât răspunsuri. Ce scenarii sunt în discuție? Care este viziunea autorităților locale pentru o gară modernă, dar integrată armonios în peisajul urban? Și, cel mai important, de ce se vorbește atât de mult în spațiul public despre o mutare care, aparent, „nu există”?
Așadar, așteptăm cu interes următorul episod al „telenovelei Gării”.