vineri, aprilie 25, 2025

Știrile din lumea ta!

Marcel Ciolacu, în cazul furtului de artefacte: Se cer măsuri „dure”, inclusiv demiteri

Premierul Marcel Ciolacu i-a solicitat, marţi, ministrului Culturii, Natalia Intotero, „măsuri dure, inclusiv demiteri, dacă este cazul”, în cadrul instituţiilor responsabile pentru organizarea expoziţiei din Olanda de unde au fost furate artefacte dacice, iar ministrului Justiţiei, Radu Marinescu, să analizeze cu cei mai buni experţi contractul cu Muzeul Drents din Assen şi să fie cerute daune ‘fără precedent’ în urma furtului artefactelor din patrimoniul cultural românesc.

Şeful Executivului a menţionat, la începutul şedinţei de Guvern, că aşteaptă un raport al Corpului de control al prim-ministrului privind avizele date anul trecut la Ministerul Culturii pentru a scoate din ţară tezaurul dacic.

„Le voi înainta procurorilor pentru ca vinovaţii să răspundă”, a subliniat el, adăugând că „obiecte atât de valoroase nu pot fi scoase din ţară oricând vrea un muzeu sau un ministru”.

Ciolacu a solicitat măsuri imediate: „Îi solicit ministrului Culturii să ia chiar azi măsuri dure, inclusiv demiteri, dacă e cazul, în cadrul instituţiilor responsabile de acest contract. Cred că opinia publică este îndreptăţită să aştepte aşa ceva într-un asemenea caz”.

„Sunt revoltat că obiecte inestimabile din tezaurul României au fost furate dintr-un muzeu din Olanda unde nu existau agenţi de pază! Sunt ferm convins că nu putem accepta aşa ceva. Dacă s-ar fi întâmplat în România acest lucru, eram cu toţii făcuţi praf şi românii şi România şi statul român. Îi cer ministrului Justiţiei să analizeze cu cei mai buni experţi contractul cu muzeul olandez şi să cerem daune fără precedent”, a declarat Ciolacu, la Palatul Victoria, la începutul şedinţei de Guvern.

El a precizat că a transmis autorităţilor olandeze un mesaj ferm, în care a subliniat că este „vital” ca ancheta să ducă la prinderea hoţilor şi recuperarea integrală a comorilor dacice.               

„Statul olandez are toată răspunderea acestei situaţii. Vrem şi putem ajuta cu investigatori români, domnul ministru Predoiu este pregătit deja”, a afirmat prim-ministrul

Premierul aşteaptă un set de măsuri pentru viitor pentru a proteja bunurile din patrimoniul naţional.

„Sper ca aceste comori naţionale să fie recuperate, de aceea trebuie să facem tot ceea ce depinde de noi să mărim şansele găsirii lor. În funcţie de cooperarea cu autorităţile olandeze, nu exclud nici să apelăm la firme internaţionale specializate în recuperarea obiectelor de artă furate şi nici să anunţăm o recompensă pe măsura valorii uriaşe pe care aceste obiecte o au pentru poporul român şi identitatea noastră naţională”, a declarat Marcel Ciolacu.

Coiful de aur de la Coţofeneşti, datat în secolele V-IV î.Hr., precum şi trei brăţări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul naţional al României, au fost furate din Muzeul olandez Drents. Spargerea a fost realizată prin utilizarea unui exploziv pe singurul zid exterior al clădirii.               

Parchetul General a informat, sâmbătă, că a fost întocmit un dosar penal, din oficiu, în cazul sustragerii pieselor din tezaurul dacic expuse la muzeul din Olanda.

Inscrie-te la newsletter-ul nostru saptamanal