vineri, aprilie 25, 2025

Știrile din lumea ta!

UPDATE: Camera Deputaților: Ședință a Biroului permanent pentru măsurile de restructurare

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor se va întruni astăzi în şedinţă, de la ora 13:30, pentru aprobarea măsurilor de restructurare a personalului. 

Marţi, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ciprian-Constantin Şerban, a anunţat că, în urma procesului de analiză a organigramei acestui for, au fost identificate 240 de posturi ce urmează a fi desfiinţate.

În urma deciziei de redimensionare a aparatului bugetar, asumată de coaliţia PSD-PNL-UDMR-Minorităţi naţionale, conducerea Camerei Deputaţilor, împreună cu aparatul de specialitate, a demarat o analiză a organigramei instituţiei. În urma acestui proces, au fost identificate 240 de posturi ce urmează a fi desfiinţate„, a precizat Ciprian Şerban. 

Potrivit sursei citate, la Departamentul legislativ şi la Secretariatul tehnic (Cancelaria preşedintelui, cabinete membri ai Biroului permanent, cabinete preşedinţi de comisii, aparat de lucru comisii) ar urma să fie desfiinţate 71 de posturi, la Cabinetul secretarului general, cabinetele secretarilor generali adjuncţi – 17 posturi, secretar general adjunct – 1 post; la Direcţia de comunicare, Direcţia pentru promovarea activităţii parlamentare, Direcţia informatică – 15 posturi; la Departamentul economic şi cel de resurse umane – 14 posturi; la Direcţia de control şi Serviciul audit – 8 posturi.

De asemenea, au mai fost identificate pentru a fi desfiinţate 13 posturi la Direcţia studii parlamentare şi Direcţia externe şi protocol; 45 posturi – la Departamentul transporturi şi administrativ, Centrul de dezvoltare tehnologică; 19 posturi – la Direcţia de afaceri interne, Direcţia tehnic operativă şi Direcţia achiziţii publice; 37 posturi – la Centrul internaţional de conferinţe, mai precizează sursa citată.

Întregul demers va respecta legislaţia în vigoare privind dialogul social. Au avut loc discuţii cu reprezentanţii sindicatelor şi a fost reiterat faptul că vor fi respectate prevederile legale în materie de concedieri colective. Cele 35 de milioane de lei economisite anual din anvelopa salarială vor fi însoţite de economii generate de eficientizarea cheltuielilor de regie ale instituţiei”, a mai precizat preşedintele Camerei Deputaţilor. 

După aprobarea în Biroul permanent, noua organigramă va fi prezentată în plenul Camerei Deputaţilor spre adoptare. 

UPDATE:

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat un memorandum privind „măsuri de reorganizare şi eficientizare a activităţii serviciilor” instituţiei, conform căruia vor fi reduse 240 de posturi.

Reduceri de cheltuieli

Reducerea cheltuielilor va avea în vedere şi măsuri de eficientizare a consumurilor specifice. 

Pentru punerea în aplicare a reducerilor de personal pe durata nedeterminată, se va proceda în ordine la: încetarea raporturilor de serviciu ale personalului căruia i-a fost aprobată; continuarea activităţii după împlinirea vârstei de pensionare; încetarea raporturilor de serviciu sau a contractelor individuale de muncă, după caz, ale personalului care cumulează pensia cu salariul, indiferent de tipul de pensie: pensie de serviciu, pensie în sistemul public sau pensie militară. De asemenea, va avea loc demararea procedurilor de pensionare de către persoanele care îndeplinesc condiţiile, conform legii şi, ulterior, încetarea raporturilor de serviciu sau de muncă ale acestora, retragerea acordului angajatorului în cazul suspendării la cerere din motive personale, a raportului de serviciu sau de muncă. Va avea loc clarificarea situaţiei personalului detaşat la alte instituţii„, se arată în memorandum, semnat de preşedintele Camerei Deputaţilor, Ciprian Şerban.

Măsurile mai vizează încetarea procedurilor de derulare a concursurilor aflate în desfăşurare. Pentru concursurile încheiate pentru care nu au fost finalizate procedurile de angajare, se propune ca acestea să nu mai fie continuate. O altă măsură se referă la neaprobarea exercitării atribuţiilor de coordonator la compartimente şi, implicit, neacordarea plăţii suplimentare a acestui personal.

Mai puțină lumină și mai puțină hârtie

Potrivit memorandumului, se va proceda şi la eficientizarea consumurilor specifice prin următoarele măsuri: reducerea iluminatului festiv, arhitectural şi perimetral pietonal aferent clădirii Palatului Parlamentului. Măsura implică decuplarea temporară, în mod alternativ, a jumătate din numărul de stâlpi de iluminat şi de reflectoare, precum şi diminuarea perioadei de funcţionare zilnică. 

O altă măsură vizează şi reducerea cantităţii de hârtie imprimată prin continuarea implementării sistemului digital de management al documentelor. Se va utiliza astfel semnătura digitală şi înregistrarea documentelor cu precădere în format electronic pentru a elimina registrele fizice de hârtie.

Sursa: Agerpres 

Inscrie-te la newsletter-ul nostru saptamanal