Poliţa de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă, atrage atenţia, Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR).
Organizaţia menţionează, potrivit statisticilor internaţionale, accidentele pe pârtiile de schi sunt frecvente, iar costurile medicale în străinătate pot fi exorbitante. Doar în România, salvamontiştii au intervenit de aproximativ 400 de ori în ultimele patru zile ale anului trecut, inclusiv 100 de intervenţii în ultima zi a anului 2024, conform Dispeceratului Naţional Salvamont.
„Multe poliţe de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă. Este important ca turiştii să informeze asiguratorul despre intenţiile lor, inclusiv practicarea schiului, înainte de a încheia asigurarea. Altminteri, se pot confrunta cu costuri uriaşe în caz de accident sau îmbolnăvire”, a subliniat preşedintele UNSICAR, Dorel Duţă.
Aceste cifre „alarmante” din România, coroborate cu datele globale, evidenţiază riscurile asociate cu practicarea sporturilor de iarnă. Aceste accidente pot duce la fracturi, traumatisme craniene şi alte leziuni grave, necesitând intervenţii medicale costisitoare, adesea în afara sistemului de asigurări de sănătate românesc, subliniază sursa citată.
„Nu vorbim despre sume exorbitante. O asigurare de călătorie pentru un an, care include şi sporturile de agrement, poate costa în jur de 150 de lei. Pentru o săptămână de schi, preţul este şi mai accesibil, situându-se între 50 şi 60 de lei. Această investiţie minimă vă poate salva de costuri financiare devastatoare în caz de accident”, explică Dorel Duţă.
UNSICAR recomandă tuturor românilor care pleacă la schi să verifice cu atenţie clauzele poliţei de asigurare şi să se asigure că aceasta acoperă orice eventualitate, de la accidente pe pârtie până la anularea călătoriei din motive medicale şi semnalează că, în România, perioada de vacanţă de schi pentru elevi (10 februarie – 2 martie, în funcţie de inspectoratele şcolare) subliniază necesitatea unei planificări atente şi responsabile.
sursa: Agerpres