duminică, iunie 22, 2025

Știrile din lumea ta!

Ziua mondială a zonelor umede 

Ziua mondială a zonelor umede este marcată în fiecare an în 2 februarie pentru a sublinia rolul vital al zonelor umede pentru populaţie şi pentru planetă.

Ziua marchează semnarea, în 1971, a Convenţiei de la Ramsar (Convenţia asupra zonelor umede, de importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice), ratificată de România prin Legea nr. 5/1991. Obiectivul Convenției este acela de a conserva zonele umede, fauna și flora care servesc ca habitat al păsărilor acvatice, iar pe de altă parte constituie cele mai importante resurse de valoare economică, naturală, științifică și recreativă. 

Pe lista Ramsar sunt înscrise 2.414 zone umede de importanţă internaţională, cu o suprafaţă totală de peste 254 milioane de hectare.

Presiunea tot mai mare pe care schimbările climatice o pun zi de zi pe întreaga Planetă și inclusiv pe zonele umede (râuri, cursuri de apă, lacuri, mlaștini, estuare și acvifere) ne îndeamnă să acționăm pentru protejarea resurselor de apă pe care le avem. 

Beneficii aduse de zonele umede:

  • îmbunătățesc calitatea aerului atmosferic. Zonele umede menţîn aerul umed și îl răcesc în mod natural.
  • filtrează deșeurile și îmbunătățesc calitatea apei. Pământul bogat în minereuri și plantele abundente din zonele umede funcționează ca nişte filtre care absorb toxinele, pesticidele agricole, deșeurile industriale.
  • reduc inundaţiile. Zonele umede acționează ca niște bureți giganți care absorb apele pluviale. În orașele de coastă, acestea  funcționează ca o barieră  împotriva  furtunii.                                                                                                    
  • completează rezervele de apă potabilă. 

Inscrie-te la newsletter-ul nostru saptamanal