Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2025 şi cel al bugetului asigurărilor sociale de stat a intrat în această dimineaţă în dezbaterea comisiilor parlamentare.
Începând cu ora 8,00, comisiile de specialitate vor examina şi vor trebui să dea avize pe bugetele ordonatorilor de credite, după care acestea vor fi dezbătute pe rând în comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului.
Miercuri, începând cu ora 14,00, conform programului anunţat până în prezent, Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc în plen pentru dezbaterea celor două acte normative.
Votul final este programat pentru joi.
Guvernul a aprobat sâmbătă proiectul de buget pentru anul în curs, construit pe o creştere economică de 2,5% şi un deficit bugetar de 7% din PIB.
„Am adoptat bugetul la care am lucrat aproape patru săptămâni. Este un buget cumpătat, care se bazează pe o prognoză prudentă. Este un buget echilibrat, pe lângă investiţii, avem fonduri suficiente să plătim salarii şi pensii. Punem fundamentele unei noi viziuni prin care să rezolvăm o serie de probleme structurale”, spunea ministrul Finanţelor, Tanczos Barna.
UPDATE: Bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a primit aviz favorabil, cu amendamente, în unanimitate, din partea comisiilor reunite de administraţie ale Parlamentului. Pentru anul 2025 propunerile pentru creditele de angajament se referă la suma de 35,14 miliarde lei (în creştere cu 8,87%), iar pentru credite bugetare de 21,6 miliarde lei (în scădere cu 12,15%). Prezent la dezbateri, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a precizat că există două mari priorităţi în acest an, în primul rând plata datoriilor pe care le are ministerul, până la sfârşitul lunii martie, acestea fiind la finele anului trecut în valoare de 5,8 miliarde de lei.
UPDATE: Comisiile parlamentare reunite de învăţământ, cercetare şi tehnologie au avizat favorabil bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării pe 2025. S-au înregistrat 28 voturi pentru şi 20 împotrivă. Parlamentarii din comisii au respins toate cele 40 de amendamente depuse. Ministrul Educaţiei, Daniel David, a declarat că este un buget în condiţiile unei crize economico-financiare. „Este totuşi o creştere faţă de execuţia anului trecut. Această creştere este în primul rând în zona investiţiilor, o creştere mare în zona proiectelor de tip PNRR pentru construcţie de şcoli, dotare de şcoli, prevenirea abandonului şcolar, spre exemplu”, a afirmat ministrul, după avizul din comisii. El a menţionat că bugetul este de aproximativ 60 de miliarde lei.
UPDATE: Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului au avizat favorabil proiectul bugetului de stat pe 2025 pentru Ministerul Culturii. S-au înregistrat 14 voturi – pentru şi 7 – împotrivă. Proiectul Guvernului propune credite bugetare de 2.490.008.000 lei, în creştere cu 37,29% faţă de anul curent, şi la creditele de angajament 1.404.761.000 lei, în scădere cu 1,16%.
UPDATE: Comisiile juridice şi cele pentru constituţionalitate ale Parlamentului au avizat favorabil bugetele mai multor instituţii din domeniu, printre care şi Ministerul Justiţiei. Parlamentarii din cele patru comisii au dat aviz favorabil bugetelor, aşa cum au venit de la Guvern, pentru: Ministerul Justiţiei, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public, Curtea Constituţională, Avocatul Poporului, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Agenţia Naţională de Integritate.
UPDATE: Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului au avizat favorabil, proiectul bugetului de stat pe anul 2025 pentru Consiliul Naţional al Audiovizualului, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune. Pentru CNA, proiectul Guvernului propune la creditele bugetare 22,256 milioane lei, în creştere cu 29,52% faţă de anul trecut, şi la creditele de angajament 33,106 milioane lei, în creştere cu 91,84%. Pentru SRR proiectul Guvernului propune un buget de 446 milioane lei, în creştere cu 3,08% faţă de anul trecut. Pentru SRTV, proiectul Guvernului propune un buget de 474 milioane lei, în creştere cu 0,18% la credite bugetare faţă de anul trecut şi cu 0,17% la credite de angajament.
UPDATE: Comisiile reunite de apărare ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au avizat favorabil proiectul bugetului de stat pe 2025 pentru Ministerul Afacerilor Interne. „Limitele de cheltuieli alocate pentru bugetul MAI pentru anul 2025 sunt superioare cu aproximativ 2,68% limitelor de cheltuieli alocate pentru anul anterior, respectiv au crescut de la 33,14 miliarde lei la suma de 34,04 miliarde de lei. Ca principiu şi concluzie generală, aceste limite de cheltuieli asigură o funcţionare satisfăcătoare a structurilor MAI pentru anul 2025, atât pe zona de misiuni desfăşurate şi planificate, cât şi pe zona de dezvoltare a ministerului”,a declarat ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în cadrul dezbaterilor din comisiile de apărare reunite. Proiectul Guvernului propune credite de angajament 35.187.656.000 lei, în creştere cu 1,63 % şi credite bugetare 34.029.061.000 lei, în creştere cu 2,68%.