Anul acesta, Ziua mondială fără telefon mobil, marcată la 6 februarie, a ajuns la ediția cu numărul 25.
Scopul Zilei mondiale fără telefon mobil a fost de a ne convinge să renunțăm, fie și pentru o zi, la utilizarea dispozitivelor mobile de comunicare.
„Azi, Phil Marso (scriitorul francez care a avut această inițiativă) nu ne mai cere să ne închidem telefoanele inteligente. În perioade marcate de crize, urgențe și un șomaj în creștere, un astfel de îndemn ar fi iresponsabil”, se precizează pe site-ul oficial al Zilei mondiale fără telefon mobil, mobilou.fr.
Ceea ce putem face, însă, este să ne monitorizăm constant gradul de utilizare al telefoanelor mobile, pentru a evita dependența de acestea. Misiune deloc ușoară, având în vedere că telefoanele mobile au luat locul nu doar telefoanelor clasice, cu fir, dar și al altor device-uri mobile precum camerele digitale, player-ele media, sistemele de navigație, consolele portabile de jocuri video și chiar ceasurile cu alarmă.
Nu este suprinzător că, în ultimii ani, atât experții în securitatea cibernetică, cât și cei în bunăstarea psihică au atras atenția asupra fenomenului de ‘nomofobie’, o tulburare psihologică în creștere, care se referă la frica patologică de a nu putea folosi telefonul mobil. Bateria descărcată, lipsa semnalului sau pierderea telefonului mobil pot duce, în cazul unor persoane, la atacuri de panică, anxietate, ajungând până la insomnie și perioade de concentrare redusă.
Potrivit unui articol publicat în 2024 pe blogul de specialitate al Eset România, se preciza că peste 90% dintre utilizatorii de tehnologie sunt afectați de nomofobie. Conform analizei semnată de Imogen Byers, parte a echipei Eset, la nivelul anului 2024, în întreaga lume existau aproximativ șapte miliarde de smartphone-uri, echivalentul a circa 85% din populația globală, de opt miliarde de persoane. Tema propusă de Phil Marso pentru ediția din 2024 a Zilei mondiale fără telefon mobil a fost: „Viața mea în modul ecran”, prin intermediul căreia ne-a invitat să cugetăm atât despre granița dintre viața privată și cea publică, cât și despre potențialele riscuri la care ne expunem atunci când folosim platformele de socializare.