vineri, aprilie 25, 2025

Știrile din lumea ta!

Boicotul supermarketurilor – da sau ba? Care e atmosfera în marile magazine din Constanța (FOTO)

Tema zilei de astăzi, pentru mulți români, este: de unde își fac cumpărăturile? De la piață, de la magazinul de cartier sau de la supermarket? Subiectul a fost pus pe masă și “inflamat” de candidatul pro-rus Calin Georgescu. Acesta a lansat – într-un video postat pe rețelele sociale – un îndemn la boicotarea supermarketurilor. 

Georgescu a motivat acest îndemn prin faptul că marile multinaționale ar declara profit zero pentru că “exportă profitul” și că prețurile alimentelor de bază au crescut semnificativ în ultima perioadă, în timp ce producătorii români întâmpină dificultăți în a-și vinde marfa. 

La supermarket – ca-n orice zi de luni

În imaginile surprinse în marile magazine din Constanța se observă că boicot… cam ba.

Încă din parcare, se vede că lumea a mers și astăzi în același ritm la cumpărături. Iar în supermarketuri este, de asemenea, plin.

La orele prânzului, oamenii stăteau la cozi chiar deloc mici într-un hipermarket din Constanța.

Coșurile nu erau nicidecum goale, iar o casieriță chiar a punctat că e „la fel ca în fiecare zi„, în ceea ce privește fluxul de clienți.

Între timp, piețele își păstrează clienții fideli, fără să fie luate prin surprindere de vreun val nou de cumpărători. În Piața Balada, de exemplu, nu era deloc înghesuială astăzi la prânz. 

Ce spun datele oficiale

Datele oficiale nu confirmă afirmațiile lui Călin Georgescu și ale susținătorilor săi.

Potrivit termene.ro, retailerul german Lidl a avut în 2023 un profit net de peste un miliard de lei. Kaufland a raportat 865 de milioane de lei.l, iar Carrefour 249 de milioane de lei. 

De asemenea, Lidl are în România 11.300 de angajați, iar Kaufland 14.300. Doar în aceste două cazuri, sunt peste 25.000 de locuri de muncă. Aceste companii plătesc nu doar impozit pe profit, ci și contribuții sociale și alte taxe. 

În plus, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că boicotul ar afecta industria agroalimentară românească. Peste 70% din produsele alimentare de pe rafturile marilor magazine provin din România. 

În acest context, ca să contracareze îndemnul lui Georgescu, multe supermarketuri au anunțat promoții. Unul dintre ele taie între 5% și 25% din preț la aproximativ 1.500 de produse. 

Impactul economic al boicotului

Boicotul supermarketurilor ar genera efecte în lanț în economia românească. Pentru marile lanțuri de retail, scăderea vânzărilor poate duce la ajustări ale strategiilor de preț și aprovizionare. Dar efectele se răsfrâng și asupra furnizorilor locali. 

Totodată, boicotul s-ar putea traduce și în reducerea numărului de locuri de muncă din supermarketuri. 

Iar efectul de domino, sub impulsul unui îndemn care nu se sprijină pe cifre și pe realitatea economică ar putea avea un efect de domino nedorit, cu o amploare mai mare decât ar fi fost de așteptat. 

Inscrie-te la newsletter-ul nostru saptamanal