marți, aprilie 29, 2025

Știrile din lumea ta!

Reabilitarea clădirilor din Tulcea avansează cu viteza melcului

Primăria Tulcea a depus aproape 30 de proiecte pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat, dar, până acum, doar 5 dintre ele au ajuns efectiv în faza lucrărilor, iar progresul raportat variază între 2,99% și 29,98%.

Primăria a accesat fonduri prin Programul Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat (PNCCRS) și prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), însă banii nu au ajuns încă la toate proiectele. Situația stă cam așa:

  • 11 proiecte pentru consolidarea blocurilor – 107 milioane de lei alocați, încă un proiect de 14 milioane de lei așteaptă evaluare
  • 12 proiecte pentru clădiri publice – 170 milioane de lei alocați, plus alte două proiecte în așteptare (31 milioane de lei)
  • Un proiect pentru Liceul Economic Delta Dunării, finanțat prin programul „Școli sigure și sănătoase” – 16,9 milioane de lei
  • 5 proiecte prin PNRR pentru renovarea unor blocuri și consolidarea unor clădiri de patrimoniu – 42,4 milioane de lei

Cu toate acestea, în ciuda numeroaselor planuri și bugete aprobate, Primăria a reușit să deconteze, până acum, doar 5,4 milioane de lei, iar lucrările efective sunt încă la început.

Ce spune primarul?

Primarul Ștefan Ilie recunoaște că ritmul nu este cel dorit, dar explică faptul că administrația locală nu funcționează ca un dezvoltator privat care poate construi rapid un supermarket. Lucrurile se mișcă greu din cauza birocrației, a bugetelor insuficiente și a procedurilor de finanțare greoaie.

„Anul trecut, Ministerul Dezvoltării avea doar 50 de milioane de lei pentru PNCCRS, anul acesta are 800 de milioane de lei. Am primit asigurări că lista noastră de proiecte va primi finanțare,” a declarat primarul.

Problema blocurilor vechi și reticența proprietarilor

Printre clădirile incluse în programul de consolidare se numără blocuri construite între 1955 și 1960, care nu au o fundație solidă și reprezintă un pericol real nu doar pentru locatari, ci și pentru trecători.

Însă, în unele cazuri, Primăria se lovește de refuzul proprietarilor de apartamente sau spații comerciale de la parter, care nu acceptă modificările propuse. În special, la intersecția străzilor Isaccei și Unirii, unele lucrări presupun închiderea unor ferestre, lucru care nu este pe placul comercianților.

„Suntem dispuși să ajungem și la exproprieri în interes public, pentru că vorbim despre siguranța tuturor, nu doar a proprietarilor,” avertizează primarul.

Ce urmează?

Deși lucrurile se mișcă greu, Primăria Tulcea speră să primească finanțarea necesară și să deblocheze lucrările în cât mai multe proiecte. În plus, administrația locală a semnalat problema alocării fondurilor, existând deja cazuri în care a trebuit să taie din cheltuielile proprii pentru a salva un constructor aflat în dificultate, astfel încât acesta să poată continua reabilitarea unei unități de învățământ.

În final, consolidarea clădirilor cu risc seismic este un proces necesar, dar extrem de anevoios. Birocrația, lipsa banilor și refuzul unor proprietari fac ca lucrurile să se miște cu viteza melcului, iar locuitorii din Tulcea trebuie să aibă încă multă răbdare până când vor vedea rezultate concrete.

Inscrie-te la newsletter-ul nostru saptamanal