luni, aprilie 21, 2025

Știrile din lumea ta!

Ilie Bolojan, la Paris, la masa discuțiilor privind situația din Ucraina 

Preşedintele interimar Ilie Bolojan a plecat dimineaţă la Paris, cu o cursă de linie, pentru a participa la reuniunea organizată la Palatul Elysee, a informat Administraţia Prezidenţială. Ilie Bolojan este însoţit de consilierul prezidenţial pentru afaceri europene, Luminiţa Odobescu. 

Luni, lideri din Germania, Italia, Regatul Unit, Polonia, Spania, Olanda şi Danemarca s-au reunit la Paris, la invitaţia preşedintelui Emmanuel Macron, alături de conducerea Uniunii Europene şi de secretarul general al NATO, pentru a dezbate ultimele evoluţii legate de Ucraina, în contextul iniţiativelor de pace lansate de noua administraţie americană. Potrivit unor oficialităţi UE, unele ţări au fost nemulţumite de faptul că întâlnirea a fost doar pentru anumiţi lideri şi nu este un summit al întregii Uniuni Europene. 

Ministerul român al Afacerilor Externe a precizat marţi că Reuniunea de la Paris a fost iniţiată de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, într-un format cunoscut ca Weimar Plus. Acesta i-a inclus pe preşedintele Consiliului European, preşedinta Comisiei Europene, secretarul general al NATO şi un număr de şefi de stat şi de guverne ai ţărilor din Europa care sunt ssusţinători majori ai Ucrainei.

România, în calitatea sa dublă – vecinul european cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina şi ţară care a oferit constant şi de la început un sprijin multidimensional, umanitar, economic şi militar ţării vecine – are un interes direct în continuarea susţinerii colective europene şi euroatlantice pentru Ucraina, ca răspuns la războiul brutal şi ilegal de agresiune din partea Federaţiei Ruse. Acest lucru a fost transmis clar participanţilor, în primul rând preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, prin demersuri diplomatice„, a precizat MAE, într-un comunicat de presă. 

Totodată, a subliniat Ministerul de Externe, România a fost reprezentată la reuniune prin intermediul Poloniei, care asigură preşedinţia rotativă a Uniunii Europene.

Formate regionale cum sunt şi cele propuse şi animate de România, de exemplu B9 sau Iniţiativa celor 3 Mări, sunt o practică comună. România a fost informată asupra conţinutului discuţiei. Urmează noi reuniuni la care România va participa„, a subliniat MAE. 

Sursa: Agerpres 

Inscrie-te la newsletter-ul nostru saptamanal