miercuri, aprilie 23, 2025

Știrile din lumea ta!

Turismul românesc crește, dar nu atrage suficienți turiști străini: „Avem potențial, dar nu investim în promovare”

Turismul românesc a crescut cu 10-12% față de 2019, dar încă nu a reușit să recupereze la capitolul „incoming” – adică atragerea de turiști străini.

Potrivit lui Adrian Voican, vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), România a avut anul trecut doar 2,4 milioane de turiști din alte țări, în comparație cu 2,7 – 2,8 milioane în 2018. „Aici este potențialul: să aduci bani străini în economie. Dar nu avem buget, tăiem de colo, tăiem de colo… În loc să tai, mai bine investești, pui niște semințe și scoți o recoltă. Pentru un turist trebuie să investești ca să aduci banii ăștia, că sunt ușor de adus”, a explicat Voican în cadrul evenimentului „Educația în turism: Viitorul tău începe acum”.

Lipsă de promovare și branding: România nu știe să se vândă

Adrian Voican a subliniat că una dintre problemele majore ale turismului românesc este lipsa promovării și a unui brand de țară. „Avem munte, mare, deltă, oameni instruiți, dar nu știm să ne vindem. Avem doar 1% din nopțile de cazare din Europa, adică 30 de milioane pe an, în timp ce Europa are 3 miliarde. Nu avem decât încercări timide de promovare a României”, a spus Voican.

Potrivit acestuia, România vinde o săptămână de vacanță unui turist străin cu 400-500 de euro, preț care ar trebui să fie valabil pentru o singură zi, dacă am avea un brand de țară puternic.

„În Croația sau Italia, turiștii plătesc mai mult pe o singură zi decât la noi pe o săptămână. Asta înseamnă valoare de brand. România nu are acea valoare care să facă lumea să stea la coadă și să fie dispusă să plătească bani mulți, ca în Paris sau Londra”, a explicat vicepreședintele ANAT.

România are potențial, dar nu investește suficient

Voican a explicat că una dintre problemele majore este lipsa investițiilor în promovare. „Noi cheltuim atât de puțini bani pe promovare, încât cei care plătesc imens ocupă mintea oamenilor. Ei sunt mereu în topul preferințelor, în timp ce noi rămânem undeva în spate, deși avem ce să oferim”, a precizat el.

România nu e la coada clasamentului, dar poate mult mai mult

Deși România nu stă chiar rău în clasamentul mondial al turismului – fiind pe locul 50 din 195 de țări –, Voican consideră că țara noastră poate mai mult. „Sigur, ne comparăm cu Italia, Franța sau Spania, dar trebuie să fim conștienți că în spatele nostru sunt 150 de țări care nu sunt vizitabile din diverse motive – climă, războaie sau instabilitate socială. Nu stăm chiar așa de rău, dar am putea sta mult mai bine”, a spus reprezentantul ANAT.

Rețeta succesului: zâmbetul și ospitalitatea

Voican a încheiat discursul cu un sfat simplu, dar esențial pentru succesul în turism: „Întrebarea e cum îi primim pe turiști. Răspunsul e simplu: cu zâmbetul pe buze. Ospitalitatea românească este apreciată, dar trebuie să știm să o arătăm. Cu o treime din problemă o rezolvi dacă zâmbești.”

Inscrie-te la newsletter-ul nostru saptamanal