Marea Britanie şi Franţa au prelungit, până în 2027, acordul care permite Londrei să finanţeze o parte din controalele efectuate pe coasta franceză pentru a împiedica traversările migranţilor ilegali care provoacă numeroase decese în Canalul Mânecii, relatează AFP.
Ministrul de interne francez, Bruno Retailleau, s-a angajat împreună cu omologul său britanic, Yvette Cooper, să consolideze lupta împotriva migraţiei ilegale, în timpul unei vizite comune a celor doi oficiali în zona de coastă din nordul Franţei.
Ministrul britanic a cerut o „consolidare” a luptei împotriva migraţiei ilegale, care a crescut din nou în 2024, la circa 36.800 de sosiri, „atât aici, în nordul Franţei, între Regatul Unit şi Franţa, dar şi în întreaga Europă”.
La rândul său, Retailleau şi-a reiterat dorinţa de a restabili „infracţiunea de şedere ilegală”, desfiinţată în 2012, care prevedea pedeapsa cu închisoarea în cazul prezenţei pe teritoriul francez fără autorizaţie legală. El a cerut, de asemenea, o „schimbare de doctrină” care să le permită forţelor franceze să intercepteze ambarcaţiuni chiar şi atunci când acestea sunt deja pe apă, pentru a contracara noua tactică „taxi-boats”, care ajung pe mare pentru a îmbarca migraţii direct de pe apă, evitând controalele de pe plaje.
Confruntaţi cu înăsprirea măsurilor de securitate, traficanţii şi migranţii ilegali îşi asumă riscuri sporite, susţin asociaţiile de sprijinire a migranţilor şi experţi. Cel puţin 78 de persoane au murit încercând să ajungă în Anglia pe mare în 2024, un număr record.
Problemele legate de migraţie au afectat mult timp relaţiile dintre Londra şi Paris. Însă, în momentul în care tensiunile par să se reaprindă, cei doi miniştri au anunţat că au convenit să prelungească Tratatul Sandhurst până în 2027, în loc de 2026. În cadrul acestui acord semnat în 2018, Marea Britanie finanţează o parte din acţiunile desfăşurate de Franţa pentru securizarea frontierei, în condiţiile în care controalele asupra persoanelor au loc pe teritoriul francez.
Sursa: Agerpres
Sursa foto: politico.eu