Opt vameși, inclusiv șeful Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA, fiind acuzați că au pus la cale o rețea de corupție prin care percepeau mită pentru a urgenta procedurile vamale.
Potrivit anchetatorilor, aceștia au încasat sume cuprinse între 100 și 700 de dolari pentru fiecare container, în funcție de marfa importată și de naționalitatea importatorului.
În 2024, la Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud s-ar fi format un grup infracțional organizat, condus de Sunai Cadîr (șeful biroului), Marius Oprea (inspector vamal) și Dorel-Emanuel Petcu (fost vameș, angajat ulterior într-o firmă de servicii portuare). Scopul? Încasarea de bani de la importatori, prin intermediul unor comisionari vamali, în schimbul „grăbirii” formalităților de vămuire.
Rolurile erau clar stabilite: Oprea colecta mita, iar Petcu se ocupa de transportarea banilor în locuri sigure.
Între 13 iunie și 12 septembrie 2024, doar Oprea ar fi strâns peste 58.950 de dolari, 2.300 de euro și 22.600 de lei, bani distribuiți ulterior și altor inspectori vamali „harnici”. Aceștia primeau între 800 și 4.800 de dolari ca „bonus” pentru colaborare.
DNA descrie clar acest mecanism:
„Pentru a-i ‘motiva’ să realizeze într-un timp cât mai scurt formalitățile vamale, inspectorul vamal Oprea Marius îi ‘recompensa’ pe acei colegi care răspundeau solicitărilor sale punctuale, distribuindu-le o parte din sumele primite.”
Pe 12 septembrie 2024, anchetatorii DNA l-au prins în flagrant pe Marius Oprea, imediat după ce acesta primise 5.000 de dolari și 8.100 de lei mită de la un comisionar vamal.
Într-un gest demn de un film de acțiune prost regizat, Dorel-Emanuel Petcu ar fi încercat să scape de o dovadă importantă – un bilet pe care erau notate detaliile sumelor încasate. Cum? L-a înghițit. Da, ați citit bine!
DNA explică momentul:
„La scurt timp după constatarea infracțiunii flagrante, inculpatul Petcu Dorel – Emanuel ar fi luat discret, de pe biroul din fața sa, un înscris olograf cu dimensiunile de 5 cm x 10 cm, ce se afla lângă sumele de bani date cu titlu de mită și care făcea referire la ce reprezintă sumele respective, înscris pe care l-ar fi distrus prin înghițire, cu scopul de a împiedica aflarea adevărului în cauza penală.”
Dosarul a fost trimis la Tribunalul Constanța, iar ancheta nu s-a oprit aici. Până acum, 14 inculpați (inclusiv șase inspectori vamali și opt intermediari) și-au recunoscut vina și au acceptat pedepse cuprinse între un an și trei ani de închisoare cu suspendare, plus interzicerea unor drepturi pe o perioadă de doi până la trei ani.