marți, aprilie 22, 2025

Știrile din lumea ta!

Modificări legislative pentru persoanele condamnate: fuga de închisoare devine evadare

O nouă modificare a Codului penal, promulgată pe 14 martie 2025, înăsprește regulile pentru cei care sunt condamnați definitiv, dar aleg să nu se prezinte la poliție pentru executarea pedepsei. Potrivit noii legi, dacă o persoană condamnată la detențiune pe viață sau la închisoare nu se prezintă în termen de 7 zile de la data hotărârii definitive pentru punerea în executare a mandatului, aceasta va fi considerată evadare, infracțiune sancționată suplimentar.

Modificările prevăd și că, în cazul unei evadări, pedeapsa pentru această faptă se va adăuga la pedeapsa neexecutată, ceea ce înseamnă că cei care încearcă să fugă nu vor face decât să își prelungească perioada de detenție.

Un aspect important este că aceste noi reguli se aplică și celor condamnați anterior intrării în vigoare a legii. Astfel, pentru cei care au hotărâri definitive pronunțate înainte de 14 martie 2025, termenul de 7 zile începe să curgă de la data intrării în vigoare a legii.

În contextul acestor modificări legislative, Poliția Română a intensificat activitățile de localizare și prindere a persoanelor condamnate, atât la nivel național, cât și internațional.

În 2024, prin intermediul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională, 773 de persoane urmărite internațional au fost aduse în țară. Dintre acestea, 660 aveau mandate de executare a unor pedepse privative de libertate.

La nivel național, Direcția de Investigații Criminale a coordonat operațiuni pentru prinderea altor 3.571 de persoane date în urmărire, dintre care 2.675 aveau mandate de executare a pedepsei cu închisoarea.

Conform noilor reglementări, structurile Ministerului Afacerilor Interne vor sesiza automat organele de urmărire penală dacă o persoană condamnată nu se predă în termenul legal de 7 zile. Acest lucru înseamnă că cei care încearcă să „evite” închisoarea prin simpla dispariție vor avea de-a face nu doar cu executarea pedepsei inițiale, ci și cu o acuzație suplimentară de evadare, care le poate adăuga ani buni în spatele gratiilor.

Aceste măsuri vin în contextul în care autoritățile încearcă să reducă numărul condamnaților care reușesc să dispară înainte ca sentințele să fie puse în aplicare.

Inscrie-te la newsletter-ul nostru saptamanal