Preţul aurului a depăşit la finalul săptămânii trecute pentru prima dată în istorie pragul psihologic de 3.000 de dolari pe uncie troy (31,1 grame), iar specialiştii estimează că metalul galben se va scumpi la peste 3.300 de dolari în 2025, potrivit unei analize de specialitate.
Scăderea ratelor dobânzilor, războiul dintre Ucraina şi Rusia, achiziţiile record ale băncilor centrale şi, mai recent, incertitudinea privind politicile tarifare ale preşedintelui Donald Trump sunt câteva dintre motivele pentru care preţul aurului a crescut semnificativ.
„Aurul este un activ care străluceşte în perioade de instabilitate politică şi economică şi devine o alegere din ce în ce mai comună în rândul investitorilor, inclusiv al celor români„, se arată într-o analiză realizată de Tavex România.
Conform sursei citate, aproximativ 90% dintre investitorii români aleg să achiziţioneze produse de greutăţi mai mari, începând cu lingouri de 20 de grame. Logica este că, dacă produsul este mai mare, preţul per gram de aur pur este mai mic.
Această relaţie inversă derivă din costurile de ambalare şi logistică, în special, întrucât aceleaşi condiţii trebuie asigurate pentru lingourile de un gram precum în cazul celor de 100 de grame.
„Aurul de investiţii este unul dintre cele mai sigure instrumente din lume. Acesta poate fi cumpărat şi vândut oriunde în lume, la un preţ apropiat de cel internaţional. Este important de înţeles, însă, că investiţia în aur se realizează pe termen lung, de cel puţin trei ani. Totodată, aurul este un activ care să menţină puterea de cumpărare pe termen lung, dar este şi un instrument de diversificare în cazul perioadelor de instabilitate. Aurul, precum acţiunile, obligaţiunile şi imobiliarele, prezintă anumite riscuri. O alocare de 5%-10% a portofoliului investiţional către aur este considerată ca fiind suficientă pentru majoritatea investitorilor„, susţine Victor Dima, managerul Departamentului de Trezorerie al companiei.
În cazul investitorilor români, aproximativ 80% dintre cei care investesc în aur fizic aleg lingourile.
Totodată, aurul de investiţii este scutit de taxa pe valoarea adăugată (TVA) în Europa. Spre deosebire, bijuteriile nu au această excepţie, iar preţul lor deviază semnificativ (uneori fiind dublu) faţă de preţul aurului conţinut, motiv pentru care nu poate fi considerat o investiţie.
Sursa: Agerpres