O operațiune de amploare desfășurată de autoritățile britanice a zguduit comunitatea muncitorilor români din Belfast, după ce 35 de bărbați și un adolescent de 16 ani au fost reținuți în urma unui raid de proporții în celebrul Titanic Quarter, transmite Ziarul Românesc.
Acțiunea, organizată de ofițerii de imigrație împreună cu Poliția Portuară din Belfast, face parte dintr-o campanie de combatere a muncii ilegale. Cei reținuți sunt suspectați fie că au intrat ilegal în Regatul Unit, fie că lucrează fără permisiunea necesară.
Cei 36 de români, angajați ai unui subcontractor, au fost reținuți sub acuzații care variază de la încălcarea condițiilor de viză până la imigrație ilegală. În plus, un alt individ a fost arestat sub suspiciunea că ar fi facilitat imigrația ilegală.
În urma intervenției, o parte dintre cei reținuți au fost plasați sub „cauțiune strictă de imigrare”, fiind obligați să se prezinte periodic la autorități, în timp ce alții au acceptat să părăsească Regatul Unit.
Ministrul britanic pentru securitatea frontierelor și azil, Dame Angela Eagle, a declarat că astfel de operațiuni vor continua și chiar se vor intensifica. „Trimitem un mesaj clar – cei care lucrează ilegal și cei care îi angajează vor fi prinși și vor suporta consecințele legii”, a subliniat oficialul.
Potrivit Home Office, muncitorii ilegali sunt adesea păcăliți cu promisiuni false privind locuri de muncă sigure în Marea Britanie. În realitate, mulți ajung să trăiască în condiții precare, cu salarii de subzistență și un program epuizant, fiind mereu expuși riscului de arestare și deportare.
Pe lângă reținerile masive, autoritățile britanice avertizează că firmele care angajează muncitori fără acte pot primi amenzi de până la 60.000 de lire sterline și chiar pedepse cu închisoarea.
„Munca ilegală nu doar că subminează economia și sistemul de imigrare, dar este strâns legată de exploatarea muncitorilor și condiții de trai nesigure”, a declarat Paul McHarron, coordonatorul acțiunii din Irlanda de Nord, citat de Daily Express.
Numărul controalelor la locurile de muncă a crescut cu 38% în ultimele luni, potrivit autorităților britanice. De la mijlocul anului trecut, aproape 19.000 de imigranți fără acte au fost expulzați din Regatul Unit. Oficialii consideră aceste măsuri cruciale pentru a combate rețelele de trafic de persoane și pentru a preveni exploatarea forței de muncă ieftine.
În contextul noilor politici de imigrație din Marea Britanie, mulți muncitori români din diaspora trăiesc cu teama că ar putea deveni următoarele ținte ale acestor raiduri. Pentru cei care își doresc un viitor mai bun peste hotare, situația devine tot mai dificilă.