UPDATE: Parlamentarii chiulangii vor plăti scump! S-a votat tăierea indemnizației cu 5% pe zi de absență
Plenul reunit al Parlamentului a aprobat modificarea Statutului deputaților și senatorilor. Cu alte cuvinte, aleșii care nu dau pe la muncă vor simți absențele și în portofel: 5% tăiere din indemnizația lunară brută pentru fiecare zi în care chiulesc nemotivat.
Decizia a fost adoptată cu o majoritate zdrobitoare: 337 de voturi „pentru”, 10 „împotrivă” și 51 de abțineri – semn că unii încă mai ezită să taie din confortul colegilor.
Noua regulă spune clar: dacă un parlamentar nu participă la cel puțin o activitate în ziua de lucru, în cadrul programului oficial aprobat, absența va fi considerată nemotivată, cu excepția cazurilor în care își justifică lipsa.
Pe lângă tăierea indemnizației, legea mai introduce o obligativitate de bun-simț: fiecare deputat și senator va trebui să depună și un CV, odată cu declarațiile de avere și interese, iar documentul va fi publicat pe site-ul Camerei sau Senatului.
ȘTIREA INIȚIALĂ:
Parlamentul României se pregătește să strângă șurubul. Marți, 25 martie, Senatul și Camera Deputaților se reunesc în plen comun, de la ora 12:00, pentru a vota o modificare importantă a Statutului senatorilor și deputaților: sancționarea mai dură a celor care lipsesc nemotivat de la muncă.
Dacă până acum o absență era taxată cu doar 1% din indemnizația lunară, proiectul prevede tăieri de 5% pentru fiecare zi de chiul nemotivat. Cu alte cuvinte, cine nu vine, plătește. Serios.
Pe lângă acest subiect pe ordinea de zi mai apar și constituirea unor grupuri de prietenie parlamentară și modificarea componenței unor comisii comune ale Camerei Deputaților și Senatului.
Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a transmis un mesaj clar colegilor săi: „Facem ordine în activitatea Parlamentului și introducem măsuri mai ferme pentru a asigura prezența activă a parlamentarilor. Cei care nu se prezintă la muncă vor fi sancționați mai sever!”
Abrudean nu s-a sfiit să îi ia la țintă și pe parlamentarii care, în ultimele zile, au anunțat „greve” de prezență la vot: „Este o schimbare care îi vizează inclusiv pe cei care, din motive politice, aleg să nu își îndeplinească responsabilitățile. Responsabilitatea și seriozitatea trebuie să fie priorități pentru orice parlamentar.”