Statele Unite, Rusia și Ucraina au ajuns la un acord privind încetarea ostilităților în Marea Neagră, a anunțat marți Casa Albă într-o declarație oficială, în urma unei reuniuni a experților ruși și americani desfășurate la Riad, Arabia Saudită, potrivit AFP.
„Statele Unite și Rusia au convenit să asigure securitatea navigației, să elimine utilizarea forței și să împiedice transformarea navelor comerciale în ținte militare în Marea Neagră”, se precizează în declarație. Aceasta reflectă rezultatele negocierilor dintre experții americani și ruși, desfășurate la Riad în perioada 23-25 martie 2025.
Un alt acord vizează interzicerea atacurilor asupra infrastructurilor energetice.
De asemenea, Statele Unite s-au angajat să sprijine Ucraina în eforturile de schimb de prizonieri, eliberarea civililor și repatrierea copiilor ucraineni deportați cu forța.
În ceea ce privește Rusia, afectată de numeroase sancțiuni internaționale, Casa Albă s-a angajat să sprijine restabilirea accesului acesteia pe piețele mondiale pentru exporturile de produse agricole și îngrășăminte, reducerea costurilor asigurărilor maritime și îmbunătățirea accesului la porturi și la sistemele de plată pentru aceste tranzacții.
Pe parcursul negocierilor, Statele Unite au reiterat că președintele Donald Trump dorește „imperativ” încetarea vărsării de sânge de ambele părți. Washingtonul și-a exprimat, de asemenea, intenția de a continua să faciliteze negocierile între Ucraina și Rusia pentru a găsi o soluție pașnică, potrivit unui alt comunicat emis marți.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat că Ucraina intenționează să implementeze acordurile privind încetarea focului în Marea Neagră, anunțate de Casa Albă.
„Ne vom face datoria pentru a pune în aplicare acordurile dintre Ucraina, Statele Unite și Rusia”, a declarat Zelenski într-o conferință de presă, adăugând că Ucraina va avea o abordare constructivă.
Cu toate acestea, el și-a exprimat rezervele cu privire la propunerea Washingtonului de a facilita accesul produselor agricole și îngrășămintelor rusești pe piețele internaționale.
„Considerăm că aceasta slăbește poziția sancțiunilor”, a comentat Zelenski, subliniind că această problemă nu fusese inițial pe agenda Ucrainei, ci a fost ridicată de partea americană în cadrul negocierilor de la Riad.
Președintele ucrainean a criticat, de asemenea, recentele declarații ale emisarului american Steve Witkoff referitoare la teritoriile revendicate de Rusia, considerând că acestea sunt aliniate cu pozițiile Kremlinului.
„Aceste declarații coincid puternic cu mesajele Kremlinului”, a apreciat el.
Zelenski a mai anunțat că Ucraina și Statele Unite sunt de acord să implice țări terțe în supervizarea unui posibil armistițiu între Ucraina și Rusia.
„Nu este un lucru rău ca, de exemplu, o țară europeană sau Turcia să fie implicată în gestionarea situației maritime, iar o țară din Orientul Mijlociu să supervizeze aspectele legate de energie”, a declarat președintele ucrainean.
Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a confirmat sprijinul său pentru cele două acorduri de încetare a focului anunțate de SUA – unul privind Marea Neagră și altul referitor la protecția infrastructurilor energetice.
Kievul acceptă, de asemenea, ca țări terțe să supravegheze implementarea acestor acorduri, a adăugat Umerov.
Într-un mesaj postat pe X, ministrul Apărării a subliniat că Ucraina consideră orice mișcare a navelor rusești în afara estului Mării Negre ca fiind o încălcare a spiritului acordului.
„În astfel de cazuri, Ucraina își rezervă dreptul de a se apăra”, a avertizat Rustem Umerov.