vineri, aprilie 18, 2025

Știrile din lumea ta!

Unde sunt banii? Ce spun cifrele despre credite, depozite și bani în circulație în februarie 2025

Românii continuă să țină banii „la vedere” și să ia credite, deși inflația mai mușcă din puterea de cumpărare. Potrivit datelor publicate de Banca Națională a României, la finalul lunii februarie 2025, în țară circulau (în termeni tehnici: „masa monetară în sens larg” – M3) peste 737 de miliarde de lei.

Ce înseamnă asta pentru noi? Pe scurt, înseamnă că sunt mai mulți bani în economie decât anul trecut – cu aproape 9% mai mult, dar ajustat cu inflația, creșterea reală e undeva la 3,8%.

Numerarul – banii în buzunare și pușculițe – a crescut cel mai mult: cu 14,5% față de februarie 2024. O posibilă explicație? Încrederea redusă în sistemul bancar sau pur și simplu nevoia de lichiditate pentru cheltuieli curente.

Depozitele la termen nu s-au bucurat de același entuziasm, semn că mulți preferă conturile curente sau se feresc de „blocarea” banilor.

Creditele: românii împrumută în continuare, mai ales în lei.

Creditul acordat populației și firmelor (numit oficial „credit neguvernamental”) a urcat la peste 420 de miliarde de lei, cu 9,4% mai mult decât acum un an. De remarcat: Creditul în lei – preferatul românilor – a crescut cu 11,3%; Creditul în valută – mai scump și riscant – s-a dus în sus cu 5,3%.

Mai interesant e că gospodăriile (adică oamenii, nu firmele) au luat cu 13% mai multe credite în lei față de aceeași perioadă a anului trecut. O dovadă clară că românii încă mai au încredere în consum și în viitor.

Depozitele – în creștere, dar nu peste tot.

La final de februarie, depozitele au totalizat 626 de miliarde de lei, în urcare cu 7,8% față de 2024. Depozitele în lei ale populației au crescut cu 13,2%, în timp ce cele în valută au avansat ceva mai modest – 6,6%.

Economia merge mai departe, dar cu pași mărunți. Oamenii încă își țin economiile la bancă, dar au și cheltuieli mai mari. Cresc creditele, cresc și depozitele, dar cu diferențe semnificative între cei care au cu ce și cei care trag linia lună de lună.

E un semnal că lumea se descurcă – cu greu, dar se descurcă.

Inscrie-te la newsletter-ul nostru saptamanal