Președintele interimar Ilie Bolojan a anunțat joi, după Reuniunea pentru Pace și Securitate de la Paris, că va fi format un grup de lucru pentru monitorizarea acordului de încetare a focului de 30 de zile la Marea Neagră, la care România va participa activ. De asemenea, țara noastră va continua să sprijine Ucraina și să contribuie la consolidarea Flancului estic.
În cadrul reuniunii, convocată pentru a construi o pace durabilă pentru Ucraina și Europa, au fost prezenți reprezentanți din 31 de state, alături de Ucraina, NATO și Uniunea Europeană.
Ilie Bolojan a subliniat principalele puncte discutate, printre care și acordul de încetare a focului la Marea Neagră.
„Țările participante salută acest acord, însă Ucraina a solicitat extinderea lui și la nivel terestru și aerian. Din păcate, nu s-a ajuns la un consens, deoarece Rusia nu a acceptat aceste condiții. Acest fapt demonstrează clar că nu toți actorii internaționali își doresc cu adevărat pacea”, a declarat Bolojan.
În acest context, statele prezente au convenit să continue sprijinul pentru Ucraina și întărirea Flancului estic.
„Pentru monitorizarea respectării armistițiului de 30 de zile, se va forma un grup de lucru, iar România va fi parte activă a acestuia. Având în vedere importanța strategică a Mării Negre pentru România – prin investițiile realizate, rolul portului Constanța și volumul exporturilor maritime –, vom contribui prin infrastructura noastră: radare, drone, Poliția aeriană și cooperarea cu Turcia și Bulgaria în operațiunile de deminare”, a explicat președintele interimar.
Bolojan a evidențiat importanța menținerii unui climat sigur la Marea Neagră, esențial pentru comerț și dezvoltare regională.
„România are un interes strategic în sprijinirea Ucrainei. Dacă acest sprijin ar lipsi, riscul prăbușirii frontului ar crește, iar avansarea conflictului spre vest ar crea complicații majore pe care nici Europa, nici România nu și le doresc”, a adăugat el.
În acest sens, Ilie Bolojan a confirmat că ajutoarele stabilite în cadrul Consiliului European de săptămâna trecută vor fi menținute, iar eforturile de consolidare a Flancului estic vor continua.
Președintele interimar a reiterat că România nu va trimite niciun militar român în Ucraina. „Un alt subiect care a fost discutat se referă la forțele de garantare a păcii și, din acest punct de vedere, așa cum am mai spus, România nu va trimite, și-a anunțat această chestiune cât se poate de clar, niciun militar român în Ucraina”, a declarat Bolojan.