În ultimii ani, numeroase state europene au adoptat legislații care permit utilizarea canabisului în scop medical, recunoscând beneficiile sale în tratarea unor afecțiuni grave precum epilepsia, scleroza multiplă, cancerul sau durerile cronice. Cu toate acestea, România rămâne în urmă la acest capitol, refuzând pacienților accesul la un tratament care le-ar putea îmbunătăți considerabil calitatea vieții.
Studiile internaționale au demonstrat că substanțele active din canabis, precum THC și CBD, au efecte terapeutice semnificative. Astfel, pacienții cu afecțiuni oncologice sau boli neurologice degenerative pot beneficia de un tratament mai eficient decât opioidele, care prezintă un risc ridicat de dependent, în timp ce la persoanele care suferă de scleroză multiplă sau epilepsie s-au înregistrat îmbunătățiri notabile în urma tratamentului cu canabis medicinal. Nu în ultimul rând, aceste efecte sunt esențiale pentru pacienții care urmează chimioterapie sau care suferă de afecțiuni precum HIV/SIDA.
În timp ce țări precum Germania, Italia, Franța, Spania sau Marea Britanie au reglementat utilizarea canabisului în scop medical, România menține o legislație rigidă, în care această substanță este considerată exclusiv un drog de risc.
O astfel de situație, care a întărit nevoia unei legislații, s-a înregistrat la mijlocul anului trecut. La momentul respectiv, doi români stabiliți în Marea Britanie, au trăit o experiență greu de imaginat la revenirea în țară. În primul rând au rămas fără tratament, în ciuda faptului că aveau documente eliberate de autoritățile din Marea Britanie. Mai mult decât atât, ei au reclamat faptul că, în ciuda tuturor acestor aspecte și a condiției medicale în care se aflau, au fost tratați ca niște infractori de către oamenii legii.
Pornind de la această situație, mai multe ONG-uri și asociații din țară fac acum din nou eforturi pentru redepunerea proiectului de lege Victoria, care își propune să asigure pacienților români drepturile și accesul la tratamente sigure și legale.
Potrivit celor care au mai încercat în trecut legiferarea consumului de cannabis în scop terapeutic principalele obstacole sunt lipsa de informare, prejudecățile sau chiar interesele economice. Există o confuzie între utilizarea recreațională și cea medicală a canabisului, ceea ce duce la refuzul dezbaterii publice pe acest subiect. De asemenea, factorii de decizie evită să abordeze tema din motive politice, de teamă să nu fie asociați cu promovarea consumului de droguri, în timp ce industria farmaceutică ar putea pierde miliarde de euro dacă pacienții ar avea acces la un tratament alternativ mai ieftin și mai eficient.
Pentru ca România să țină pasul cu restul Europei, este necesară o schimbare legislativă bazată pe dovezi științifice. Un prim pas ar fi adoptarea unui cadru legal care să permită utilizarea controlată a canabisului medicinal, sub supravegherea medicilor și în condiții stricte. De asemenea, este esențială o campanie de informare pentru a educa publicul și decidenții politici cu privire la beneficiile acestui tratament.
Legalizarea canabisului în scop terapeutic nu este o chestiune de opțiune, ci de necesitate medicală și de respect pentru drepturile pacienților.