Străinii știu să valorifice orice colț de piatră, ruină de zid sau urme cu poveste ori frânturi de istorie, în timp ce noi rămânem campioni la indiferență, delăsare și nepăsare. Stă mărturie Cetatea Ibida, din județul Tulcea – care a fost cea mai mare și mai dens locuită dintre cetățile dobrogene.
În zonă se ajunge ușor. Cetatea se află în localitatea Slava Rusă, la aproximativ o oră de mers cu mașina de Constanța. Din păcate, o găsești doar dacă ții morțiș să o vezi ori dai de ea pur și simplu întâmplător.
Există un indicator înfipt într-un par, care te și atenționează să lași mașina, dacă vrei să vezi ruinele. Dar locul pare mai degrabă un câmp ca oricare altul. Mai ales la o primă vedere și mai ales primăvara, când iarba mare îți păcălește privirea.
Primele vizibile sunt câteva pietre. Apoi ruinele vechii Cetăți Ibida se lasă descoperite.
Un loc încărcat de istorie
Potrivit Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, Centru de excelență al Academiei Mondiale de Artă și Știință, Cetatea Ibida se întinde pe 24 de hectare și este cea mai mare și mai dens locuită dintre cetățile dobrogene, inclusiv a celor mai cunoscute de la Histria, Tomis și Calatis.


Apogeul cetății a fost între secolele IV și VII d. Chr., la sfârșitul perioadei romane și începutul celei bizantine, după care, timp de câteva secole, până în perioada medievală, urmele de locuire sunt rare.
Pe teritoriul regiunii, cercetările arheologice, desfășurate cu mari întreruperi între 1885 și până în prezent, au identificat vestigii ale locuirii începând din Paleoliticul mijlociu, continuând în Neolitic, Calcolitic și Epoca bronzului, în perioada elenistică și romană timpurie, patrimoniul cultural acumulat, de la unelte de piatră paleolitice la cele laborios prelucrate ale eneoliticului și epocii bronzului, la amforele grecești, capitelii romane și romano-bizantine, epigrafii și colecții numismatice din diferite perioade.

Avem așadar cu ce să atragem turiștii, dar nu avem cu cine sau nu știm cum. Dobrogea are totuși atâtea comori care așteaptă să fie descoperite…