marți, iunie 17, 2025

Știrile din lumea ta!

Curtea Constituțională judecă joi cererea de anulare a alegerilor prezidențiale a lui George Simion

Curtea Constituțională a României (CCR) a anunțat oficial că joi, 22 mai, de la ora 10:00, va judeca cererea de anulare a alegerilor prezidențiale. În cazul în care solicitarea va fi respinsă, instituția va continua de la ora 12:00 cu ședința solemnă pentru confirmarea și validarea rezultatului final al scrutinului.

Potrivit unui comunicat al CCR, cererea de anulare a fost transmisă prin e-mail în seara zilei de 20 mai, la ora 23:41, sub forma unui document scanat, intitulat „Cerere de anulare a alegerilor”. A doua zi, pe 21 mai, Curtea a primit și toate documentele oficiale privind desfășurarea turului al doilea de scrutin, inclusiv procesul-verbal central al Biroului Electoral Central și rezultatele detaliate din toate circumscripțiile electorale, din țară și străinătate.

În conformitate cu Legea nr. 370/2004, Curtea este obligată să soluționeze această cerere înainte de termenul legal prevăzut pentru anunțarea oficială a rezultatului alegerilor. Astfel, termenul de judecată a fost stabilit pentru joi dimineață, iar, în cazul unei respingeri, ceremonia de validare va avea loc în aceeași zi, la ora 12:00, în Sala de ședințe publice „Alexandru Ioan Cuza”.

Controversa vine în contextul unei declarații făcute marți seară de candidatul AUR, George Simion, care a anunțat că va solicita anularea alegerilor, invocând presupuse fraude electorale. Acesta a acuzat „cumpărarea voturilor”, în special în Republica Moldova, unde susține că ar fi fost alocat un buget de 100 de milioane de euro pentru influențarea alegătorilor. Simion a mai afirmat că au fost folosite resurse administrative ale altui stat, că persoane decedate ar fi votat și că participarea ar fi fost umflată artificial.

„Vom acționa pe căi legale, interne și internaționale”, a declarat liderul AUR, susținând că are dovezi privind ingerințe externe, inclusiv din partea Republicii Moldova și a Franței. El a cerut chiar audierea fondatorului Telegram, Pavel Durov, care, potrivit lui, ar fi susținut că guvernul francez a intervenit în perioada electorală pentru a cenzura opoziția.

Rămâne de văzut cum va soluționa Curtea această cerere, într-un context tensionat și cu implicații majore pentru viitorul mandat prezidențial.

Inscrie-te la newsletter-ul nostru saptamanal