Într-o lume grăbită, unde tehnologia pare să fi înlocuit răbdarea, Crama Domeniul Bogdan de lângă Medgidia scrie una dintre cele mai curajoase povești ale vinului românesc. Aici, vița de vie nu este doar cultivată, ci ascultată. Nu doar tratată, ci respectată. Și nu doar exploatată, ci pusă în armonie cu natura și cu ritmul acesteia.
Domeniul Bogdan a prins contur în 2012 și se întinde astăzi pe 154 de hectare pe rod și alte 34 de vie tânără. Din 2017, crama a început să fie echipată, iar din 2019 are forma de acum, cu o capacitate de 1 milion 200 de mii de litri. Dar adevărata unicitate nu stă în cifre, ci în filosofie: este singura cramă din România certificată biodinamic și singura care produce vinuri organice pe toată suprafața.



„Orice vin biodinamic este vin bio, dar nu orice vin bio este și biodinamic. (…) În 2017 am primit certificarea ECO-CERT pe BIO, iar în 2020 certificarea DEMETER – cel mai înalt standard internațional. (…) Vinul biodinamic îl avem în spate, acolo, este Pătrar„, a povestit, pentru Observator Constanța, Nicu Mateescu, directorul executiv de la Domeniul Bogdan.

Viticultura biodinamică merge dincolo de bio. Este o agricultură fără pesticide, fungicide sau ierbicide, care presupune însă și o abordare holistică, în care solul respiră, iar lucrările sunt făcute după calendarul lunar.



„Nu putem tăia via atunci când avem zile de frunză, atunci când seva este în urcare, deoarece pierd toată seva din plantă. (…) Avem zile de frunze în care ne ducem și facem tratamentele, pentru că atunci toată planta este pregătită să absoarbă tratamentul de contact. (…) Avem zile de flori, în care este interzis cu desăvârșire să călcăm în vie, deoarece florile de viță de vie sunt printre cele mai sensibile din tot regnul vegetal. (…) Și avem zile de fruct, când recoltăm„, explică Nicu Mateescu.
La Domeniul Bogdan nu se lasă ogor negru: între rândurile de viță cresc covoare verzi de orz, rapiță și mazăre, care se întorc în pământ pentru a-l hrăni natural.
„Aceste plante ajung cumva la înflorit în aceeași perioadă și, înainte de înflori, noi le tăiem, le tocăm și le înglobăm în sol. Și livrează fito-nutrienții de care planta are nevoie„, adaugă directorul executiv al cramei.



Această filosofie se simte în pahar. Vinul biodinamic înseamnă strugure pur și foarte multă muncă. Nu se adaugă drojdii, enzime sau taninuri. Singurul adjuvant acceptat este o doză mică de dioxid de sulf – de aproape două ori mai mică decât în vinurile convenționale.
„Avem în cramă două tancuri: într-unul e un vin bio, în altul unul biodinamic. La cel bio putem adăuga o drojdie, o enzimă. La cel biodinamic nu ai voie să intervii cu nimic. Doar strugure, oxigen și multă grijă. (…) La început, oamenii sunt surprinși, nu știu cu ce să compare. Dar după ce le spunem povestea, pleacă cu o altă mentalitate”, spune Nicu Mateescu.
Pătrar este vedeta cramei.
„Sunt încântat să vă prezint singurul vin biodinamic din România. Aici avem un Cabernet Sauvignon din 2019. În Pătrar avem cabernet sauvignon, sirac, fetească neagră, merlot, niște riesling și ceva de colecție – tămâioasă românească. (…) Pătrar… vedeți conceptul. Aici este planeta Pământ, și Luna, care parcurge toate fazele sale și de care noi ținem cont în agricultura biodinamică„, explică directorul executiv.

Domeniul Bogdan are și game private label – pentru diverse localuri din țară sau pentru evenimente.
„De regulă, sunt vinuri albe și rose, în mare parte. Sunt și roșii, dar mai puține. Și, de regulă, sunt vinuri demiseci, pentru că oamenii au nevoie pentru evenimente„, spune Nicu Mateescu.

În spatele fiecărei sticle cu vin de la crama Domeniul Bogdan stă așadar o poveste despre răbdare, echilibru și respect față de natură.
Este o poveste elaborată, despre care directorul executiv, Nicu Mateescu, spune sincer: „Nu este simplu deloc, dar continuăm. Pentru că oamenii devin tot mai selectivi cu ce mănâncă. Și, cred eu, așa va fi și cu vinul”.







