Turiștii care vin la mare pe 1 mai vor găsi în toate restaurantele, inclusiv cele de tip fast-food, meniuri actualizate. Clienții vor afla exact ingredientele folosite și numărul de E-uri din mâncare. Afaceriștii de pe Litoral i-au chemat azi la discuții pe inspectorii OPC, că să-i învețe cum să procedeze. De ceva timp, meniurile s-au schimbat peste tot, însă pe Litoral multe restaurante abia acum deschid. Vor trebui să tipărească în dreptul felurilor de mâncare: conținutul, aportul caloric, aditivii folosiți și numărul de E-uri pe care îl conține fiecare aliment. Și nu doar atât: denumirile preparatelor vor trebui completate cu informații suplimentare.
„Nu știu, perișoare de oaie, de exemplu. Pînă acum era ciorbă de perișoare, punct. Sau ciorbă de burtă, punct. Sau omleta de ouă, punct. Toate ingredientele trebuie definite ca produs finit, cantitate și atenție maximă ! Peste valoare calorică, peste info de alergeni”, susține Nelu Cosma, manager de restaurant.
„Cei care au alergii, cei care nu doresc să mănânce un produs care are prea multe E-uri, au dreptul să fie informați”, a spus Corina Martin, președinte de onoare RESTO.
De exemplu, dacă produsul are în compoziție 5 E-uri, o să găsim în paranteză 5E. Cât despre numărul de calorii, se folosește calculatorul universal valabil, în care un gram de grăsime are 9 kilocalorii, carbohidrații și proteinele 4 kilocalorii, iar alcoolul 7. Patronii de autoserviri, terase și restaurante vor trebui să scrie în meniu dacă nu folosesc smântână pentru ciorbe și o înlocuiesc cu alte creme artificiale.
„De exemplu, la smântână. Există smântână care este cremă vegetală sau smântână naturală. Și clar, gustul nu se compară. Adică la crema vegetală nu are niciun gust… niciun gust, deloc”, a declarat Nicu Lascu, proprietar de restaurant.
Mai mult de-atât, nu vom mai găsi ciorbe în meniu după ora 5 după-amiază, pentru că nu mai este bună de mâncat.
„Ciorbă, în funcție de locația unde ești amplasat, maxim ora 4-5” + „Le ținem pe 60°C; trebuie să le ții toată ziua. La un moment dat, țînându-le pe acele grade va dați seama că încep să… legumele nu mai au ceeași textura, carnea respectivă nu mai rămâne la fel de fermă”, susține Flavius Afilipoaie, șef bucătar.
Peste doar o săptămâna, turiștii care vin la mare de 1 mai vor primi la restaurant meniuri detaliate, astfel încât să știe exact ce mănâncă. Pentru fiecare preparat se va cunoaște conținutul, cu toate ingredientele care depășesc 20 de grame, valoarea nutrițională, aditivii folosiți, dar și grăsimile, acizii grași saturați, zaharurile, proteinele și sarea. De asemenea, vor trebui să fie notate și ingredientele care pot provoca alergii sau au fost congelate. Preşedintele ANPC este hotărât să aplice sancțiuni chiar de la 1 Mai.
„Nu suntem martorii lui Yehova. Litoralul românesc a fost destul de bolnavior. Avem de făcut curățenie: și noi în rândul comisarilor noștri și dânșii”, afirmă Horia Constantinescu, președinte ANPC.
Toate regulile se vor aplica și pentru cei care fac livrări la domiciliu, care trebuie să își actualizeze site-urile.
Discussion about this post