Temperaturile ridicate vin la pachet cu disconfort, dar și cu riscuri în ceea ce privește produsele alimentare cumpărate, mai ales atunci când comerciantul nu dispune de condiții optime de păstrare.
În acest context, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) vine cu o serie de sfaturi.
În primul rand, este necesar să verificați cu atenție data limită de consum a produselor (termen de valabilitate).
De asemenea, atunci când cumpărați produse alimentare, acordați atenție deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului. Dacă este bombat, prezintă deformări sau este rupt înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranță pentru sănătatea dumneavoastră. Așadar, evitați să îl achiziționați.
În plus, verificați – pe cât posibil – dacă este respectată temperatura la care este depozitat/expus la vânzare produsul alimentar ales de dumneavoastră (temperatura menționată de producător pe eticheta ce însoțește produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziționat), mai atenționează ANPC.
Nu sunt lipsite de riscuri nici fructele și legumele din piețe ori spații deschise.
Temperatura ridicată a mediului ambiant afectează calitatea produselor – deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdețurilor etc.
Atenție și când ajungeți acasă. „Nu recongelați un produs alimentar după ce acesta a fost decongelat, dacă producătorul interzice acesta acțiune (prin menționare pe etichetă)”, mai avertizează reprezentanții ANPC.
Desigur, este extrem de important să nu cumpărați produse alimentare din locuri neautorizate și să verificați atent caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc.).
în aceste zile caniculare, ANPC va demara în perioada următoare acțiuni de control pentru supravegherea pieței produselor alimentare și a unităților de alimentație publică (unități fast-food, restaurant auto-servire, bufet tip expres, pizzerie, snack-bar, restaurante, terase, rotiserii, braserii, berării).
Discussion about this post