După doi ani în care pandemia ne-a tulburat gândurile și viețile, iată-ne în prima parte a anului 2022, când, în loc să răsuflăm ușurați că am trecut peste un hop, am dat de un altul, mai înfricoșător. Cuvântul „război” ne urmărește la fiecare pas. Cu toate acestea, este 8 Martie – Ziua Femeii, iar conflictul dintre Rusia și Ucraina nu ar trebui să ne facă să uităm să ne bucurăm, sau să ne amintim cu drag și mândrie de personalități importante din istoria noastră, de femeile care au schimbat România.
Iată câteva dintre cele mai importante figuri feminine ale istoriei românilor:
Regina Maria a României (1875-1938)
Regina Maria reprezintă, fără îndoială, mitul feminin cel mai puternic și mai persistent din istoria noastră. Într-un imaginar istoric în care predomină personajele feminine negative (Doamna Chiajna, Elena Lupescu, Ana Pauker, Elena Ceaușescu), Regina Maria strălucește.
Cu siguranță, este una dintre cele mai apreciate prezențe feminine ale României – o personalitate cu un spirit luptător, înnobilat de bunătate și diplomație.
Originară din Anglia, Prințesa de Edinburgh ajunge la 17 ani pe meleagurile țării noastre, urmând să devină soția lui Ferdinand I și, ulterior, regină. Încă din primii ani petrecuți aici, Maria a început să descopere tot mai mult țara adoptivă. S-a îndrăgostit de cultură și de oameni, pentru care a luptat la nivel politic. A negociat cu miniștri și diplomați, a scris articole despre România, a pledat pentru cauza țării și a promovat-o dincolo de granițe.
În timpul Primului Război Mondial, Regina Maria a rămas aproape de oameni și de nevoile lor. A acordat îngrijiri soldaților răniți, i-a ajutat pe bolnavii de tifos și holeră. Între timp, s-a ocupat și de dezvoltarea sistemului de sănătate. În acest sens, a coordonat colaborarea cu Crucea Roșie, a organizat spitale de campanie și a strâns fonduri pentru serviciul de ambulanță.
Ecaterina Teodoroiu (1894-1917)
Figură emblematică pentru poporul român, „eroina de la Târgu Jiu” rămâne un simbol al patriotismului și dedicării. Realizează jertfa supremă, murind pe frontul de luptă în timpul Primului Război Mondial.
În timpul liceului, s-a înscris în asociația de cercetași Cohorta „Pastorul Bucur” și a luat prima dată contact cu viața militară, urmând ca, după începerea războiului, să acorde îngrijiri soldaților răniți.
Momentul de cumpănă al vieții ei a fost moartea fratelui său. A fost clipa în care Ecaterina și-a dat seama de adevăratele implicații ale războiului și, mânată de patriotism, s-a înrolat în armată. S-a confruntat, pentru început, cu reticență sistemului care îi considera potriviți pentru luptă doar pe bărbați. Cu un curaj nebănuit, eroina a rezistat multiplelor confruntări cu trupele inamice. A reușit să evadeze din prizonieratul german și a devenit sublocotenent, sfârșind, însă tragic, în vara lui 1917.
Calypso Botez (1880-1933)
Feminismul s-a bucurat de figuri emblematice și în România, iar Calypso Botez este una dintre cele mai puternice voci ale acestei mișcări.
Președinte al Asociației Crucea Roșie și profesoară de filosofie, aceasta a publicat, de-a lungul timpului, numeroase articole în reviste de renume precum „Revista pentru Știință” sau „Convorbiri literare”. Printre tematicile recurente ale discursului ei se numără: dreptul electoral pentru femei, creșterea rolului lor economic și social, emanciparea politică și intelectuală și facilitarea procedurii de divorț. Totodată, a fost a două organizații care militau pentru drepturile femeilor din România și care luptau pentru schimbarea legislației.
Despre Calypso Botez, scriitoarea Mihaela Mudure afirma „Cu excepţia lui Calypso Botez, feministele românce nu au reuşit să depăşească un anume nivel pragmatic, o legare directă a articolelor, broşurilor lor de stringente realităţi […] Singură Calypso Botez a încercat o sinteză a problematicii feminismului, o sistematizare a discursurilor feministe”.
Sofia Ionescu-Ogrezeanu (1920-2008)
Sursa foto: federatiasanitas.ro
S-au înregistrat multe premiere în lumea medicinei românești, iar una dintre ele este chiar Sofia Ionescu-Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg din lume și membră a primei echipe de neurochirurgie din țara noastră.
Sprijinită de mama sa, a devenit studentă a Facultății de Medicină din București. Deși a explorat diferite specializări, a ajuns, într-un final, să facă un stagiu la Spitalul Nr.9. Aici a efectuat și prima sa intervenție neurochirurgicală, operând pe creier, în 1944, un copil rănit în primul bombardament asupra orașului.
Spitalul Nr.9 i-a devenit casă timp de 47 ani, în care a continuat să opereze, dezvoltând, în același timp, domeniul neurochirurgiei în toată țara.
Eugenia de Reuss-Ianculescu (1866-1938)
Eugenia de Reuss Ianculescu a fost o profesoară, scriitoare și activistă pentru drepturile femeilor. Ea a fost una dintre fondatoarele Ligii Femeilor Române, prima organizație de feminism din România, iar mai târziu fondatoarea Ligii pentru Drepturile și Atribuțiile Femeii Române.
Alexandrina Cantacuzino (1876-1944)
Alexandrina Cantacuzino a dominat mişcarea de emancipare socio-culturală şi politică a femeilor din perioada interbelică, personalitatea sa fiind în acelaşi timp extrem de controversată, statutul de lideră a mişcării feministe româneşti fiindu-i contestat chiar de către cele mai apropiate colaboratoare.
Elena Caragiani-Stoienescu (1887-1929)
Elena Caragiani-Stoienescu a fost prima femeie aviator din România. A fost fiica doctorului Alexandru Caragiani, angajat al spitalului din Tecuci. În anul 1913 își ia licența în drept, devenind una dintre primele femei din România licențiată în științe juridice.
Ana Aslan (1897-1988)
În perioada comunistă, celebrități din lumea întreagă – actori, miliardari și șefi de stat – veneau la București în căutarea secretului tinereții. Veneau la Ana Aslan, medic specialist în gerontologie, inventatorul tratamentului cu Gerovital H3, care promitea întârzierea procesului de îmbătrânire. Printre clienții ei s-au numărat John F. Kennedy, Salvador Dali și Charles de Gaulle
Ana Ipătescu (1805-1875)
Ana Ipătescu este una dintre figurile feminine remarcabile ale României, graţiei eroismului de care a dat dovadă în Revoluţia paşoptiştilor din Ţara Românească de la 1848.
Elisabeta Rizea (1912-2003)
Elisabeta Rizea, supranumită „Viteaza din Nucşoara“, reprezintă simbolul curajului şi jertfei în rezistenţa anticomunistă. Ţăranca din satul Nuşcoara, fără prea multă şcoală, care şi-a petrecut întreaga viaţă în locul de baştină din judeţul Argeş, a fost închisă de comunişti 13 ani pentru faptul că a ajutat şi eroii rezistenţei anticomuniste din Munţii Făgăraşului.
Elena Ghica (1828-1888)
Dora d’Istria a fost prinţesa Elena Ghica, una dintre cele mai remarcabile figuri feminine ale secolului al XIX-lea. A fost prima feministă din istoria României. Pictoriţă, scriitoare, muzician talentat, Dora a fost, pe deasupra, şi prima femeie româncă alpinist. Dora d’Istria a fost pseudonimul pe care l-a ales prinţesa cosmopolită Elena Ghica, pentru a dobândi gloria, graţie talentului, şi nu viţei nobile.
Acestea sunt doar câteva nume importante ale istoriei României. Fiecare dintre noi cunoaștem câte o eroină, ba chiar, pentru majoritatea dintre noi, cea mai importantă este MAMA.
De Ziua Femeii, le vom menționa și pe celelalte femei care au schimbat România prin muncă, iubire și curaj, și cu siguranță, nu am reușit să le amintim pe toate.
Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer
Elena Văcărescu – prima româncă membră a Academiei Franceze
Sarmiza Bilcescu – prima femeie avocat din Europa și prima femeie care și-a luat doctoratul în Drept
Vera Atkins – cea mai importantă femeie-spion din cel de-al Doilea Război Mondial, născută la Galați
Virginia Andreescu Haret – prima femeie arhitect din România și a zecea din lume
Cecilia Cutescu-Storck – prima profesoară româncă la o universitate de artă din Europa
Irina Burnaia – prima femeie pilot care a zburat peste Carpaţi
Smaranda Brăescu – prima aviatoare care a doborât recordul mondial pentru paraşutismul practicat de femei printr-un salt de 6.000 de metri
Hariclea Darclee – prima soprană care a avut vreodată un rol principal într-un spectacol
Sofia Nădejde – publicistă, romancieră şi activistă
Florica Bagdasar – prima femeie ministru din România
Martha Bibescu – scriitoare
Maria Tănase – cântăreață
Nadia Comăneci – prima sportivă din lume care a obținut nota 10 la un concurs olimpic de gimnastică
Surse: historia.ro, cluj.com, wikipedia
Discussion about this post