Peste 100 de lucrători de la centrala nucleară ucraineană de la Cernobîl – locul celui mai grav dezastru nuclear din lume, în 1986 – sunt blocați acolo de peste 12 zile, neputând să plece după ce forțele rusești au ocupat centrala în prima zi a invaziei, informează BBC.
Alți 200 de gardieni ucraineni, care se ocupau de securitate în momentul asaltului, au rămas, de asemenea, blocați.
Muncitorii continuă să își facă treaba și se spune că atmosfera este calmă, dar BBC a fost informat că în interior condițiile sunt dificile, cu alimente și medicamente limitate.
Există, de asemenea, îngrijorări tot mai mari că stresul ar putea avea un impact asupra capacității lor de a-și îndeplini în siguranță îndatoririle la situl nuclear.
Situație complicată și tensionată
Soldații ruși se află acum în interiorul zonei de excludere de 32 km de la Cernobîl și au înconjurat perimetrul centralei. Rusia afirmă că a securizat situl împreună cu garda națională ucraineană, însă Ucraina contestă acest lucru și afirmă că trupele rusești dețin controlul total.
Apropiatul unuia dintre muncitorii blocați la centrală a declarat pentru BBC că partea rusă a fost dispusă să le permită să schimbe turele, dar că nu pot garanta siguranța lor pe drumul spre casă, nici a muncitorilor care călătoresc pentru a le lua locul.
Trenul care face legătura între Slavutîc și Cernobîl trece pentru scurt timp prin Belarus, un aliat important al Rusiei.
Deși nu mai este o centrală în funcțiune, Cernobîl nu a fost niciodată abandonat complet și necesită în continuare un management constant. De fapt, după ce reactorul numărul patru a explodat în urmă cu 36 de ani, celelalte reactoare ale sale au continuat să funcționeze timp de câțiva ani, iar un întreg oraș – Slavutych – a fost construit pentru a găzdui lucrătorii care au fost evacuați după accident.
În prezent, în jur de 2.400 de persoane lucrează încă la sit: oameni de știință, tehnicieni, bucătari, medici și alt personal de sprijin, plus membri ai gărzii naționale.
În vremuri normale, muncitorii se urcau în trenul de la Slavutych la începutul turei lor și se întorceau acasă după aceea. Dar pentru angajații care se aflau acolo când rușii au invadat orașul, totul s-a schimbat brusc – au fost forțați să locuiască pe șantier.
„Situația este complicată și tensionată. Este dificil pentru ei din punct de vedere moral, psihologic și fizic”, a declarat pentru BBC Iuri Fomichev, primarul din Slavutych.
Muncitorii au ceva mâncare pe șantier, dar pentru că nu știu cât timp vor sta acolo, se limitează la o singură masă pe zi (pregătită de bucătari care sunt și ei blocați), iar mâncarea se spune că este de bază – în principal pâine și terci. Duminică, personalul rus a oferit o livrare de alimente, dar muncitorii ucraineni au refuzat-o, spunând că este vorba de o acțiune de propagandă.
Instalațiile nu sunt amenajate pentru dormit, așa că au fost create dormitoare temporare, unii dormind pe paturi de tabără și mese, iar alții pe podea. Pentru a avea parte de timp liber, muncitorii s-au împărțit în schimburi, un grup lucrând în timp ce altul se odihnește.
Și pentru familiile angajaților din Slavutych, din apropiere, este o perioadă dificilă.
„Unii dintre lucrători au nevoie de medicamente, care sunt limitate la uzină, iar acest lucru adaugă griji suplimentare pentru rude. Trebuie să le spunem că, în prezent, nu există nicio modalitate sigură de a-i scoate pe lucrători de acolo”, a mai declarat Fomichev.
Este situl de la Cernobîl în pericol?
În timp ce lucrătorii resimt efectele fizice și psihologice ale celor aproape două săptămâni petrecute la lucru la o centrală nucleară dezafectată, există temeri că stresul ar putea afecta capacitatea lor de a-și îndeplini sarcinile în siguranță.
„În aceste condiții, concentrarea muncitorilor devine din ce în ce mai proastă, iar acest lucru reprezintă o amenințare la adresa siguranței”, a declarat primarul Fomichev. „Poate că nu este o centrală electrică în funcțiune, dar tot necesită multă atenție pentru a ne asigura că toate sistemele funcționează normal”, a adăugat el.
Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a subliniat în repetate rânduri necesitatea ca personalul să se poată odihni pentru a-și putea desfășura activitatea în siguranță, iar într-un interviu acordat BBC a declarat că a luat legătura cu partea rusă pentru a transmite acest mesaj.
Însă experții în domeniul nuclear spun că, deoarece nu este vorba de o centrală nucleară activă, pericolul pentru sănătatea publică este limitat.
„Nu este bine că oamenii nu schimbă tura și că oamenii lucrează cu soldați ruși în jurul lor, dar nu văd un mare pericol”, a declarat James Smith, profesor de știința mediului la Universitatea din Portsmouth, care studiază Cernobîl de mulți ani și a fost de multe ori la fața locului.
„Ultimul reactor s-a oprit în anul 2000, așa că combustibilul nuclear uzat… nu mai generează căldură în mod semnificativ”, a spus el, explicând că acest lucru face extrem de puțin probabilă producerea unei eliberări majore de radioactivitate.
Nivelurile de radiații au crescut în regiune atunci când centrala a fost confiscată, din cauza echipamentului militar greu care a deranjat praful contaminat din jurul sitului. Cu toate acestea, profesorul Smith a declarat că acestea nu au crescut la niveluri îngrijorătoare.
Epuizare și disperare
Riscul unei catastrofe nucleare majore poate fi scăzut, dar pentru muncitorii blocați înăuntru și pentru familiile lor, costul emoțional este foarte real.
„Tot personalul este super epuizat și disperat. Ei se îndoiesc că cuiva îi pasă de ei. În acest moment nu văd pe nimeni făcând ceva pentru a-i salva”, a declarat ruda unui angajat.
Într-un interviu acordat BBC, persoana a făcut apel la AIEA să intervină, pentru ca actualii lucrători să poată pleca în siguranță, urmând ca un alt grup să preia conducerea.
Șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că se află în contact cu părțile ucraineană și rusă în încercarea de a gestiona siguranța atât la Cernobîl, cât și la centralele nucleare active din Ucraina, unde experții spun că urmările unui conflict deschis ar putea fi mult mai grave.
Cu toate acestea, nu s-a convenit nimic definitiv.
Discussion about this post