Sfântul Apostol Andrei „cel întâi chemat la apostolat” este sărbătorit în fiecare an, pe 30 noiembrie. În trecut, Apostolul împreună cu fratele sau Sfântul Apostol Petru, fiii lui Iona din Betsaida, au fost pescari.
Spre deosebire de Petru care era căsătorit, Sfântul Andrei a ales să-și trăiască viața în feciorie și în casa fratelui său. După ce-l ascultă pe Sfântul Ioan Botezătorul, decide să devină ucenicul acestuia, iar mai târziu, Îi urmează lui Hristos, închinându-și întreagă să viață slujirii Lui, scrie crestinortodox.ro.
În cele din urmă, Sfântul Andrei moare răstignit cu capul în jos, la Patras, în Ahaia (Peloponez) pe o cruce în formă de X.
Pe 3 martie 357, cinstitele moaște ale Sfântului Andrei au fost mutate de la Patras la Constantinopol de către Sfântul Artemie, din porunca împăratului Constantiu, fiul Sfântului Constantin cel Mare.
În țara noastră, Sfântul Cap al Sfântului Andrei a fost adus pentru prima dată în țară noastră la Iași, pe 13 octombrie 1996. A două oară a fost adus pe 24 octombrie 2011, în București, cu prilejul sărbătorii Cuviosului Dimitrie cel Nou. De aici a fost dus și la Sibiu și Albă Iulia.
Considerat ocrotitorul spiritual al românilor, legendele timpurii spun că Apostolul Andrei a propovăduit creștinismul la sciți, locuitori ai teritoriilor din nordul Mării Negre. Acesta a ajuns pe teritoriul Georgiei, dar s-a întors în Grecia prin teritoriile dintre Dunăre și Marea Neagră, adică, Dobrogea de astăzi.
Sfântul Andrei ar fi rămas în Dobrogea 20 de ani
Presupunerile cercetătorilor istorici conduc la ideea că Apostolul Andrei a rămas pe teritoriul acesta aproximativ 20 de ani. Drept dovadă, în Dobrogea există locuri și creații folclorice care arată legătura cu apostolul: pârâiașul Sfântului Andrei, colindul lui Andrei, izvorul lui Andrei.
Cel mai cunoscut loc este însă Peștera Sfântului Andrei, în sudul județului Constanța, unde se crede că apostolul a locuit cât și-a făcut misiunea în aceste teritorii.
Tradiții și superstiții
Potrivit site-ului calendarulortodox.ro, oamenii mai superstițioși sunt de părere că în noaptea Sfântului Andrei, lupii încep a vorbi cu grai de om, spunând lucruri de-a dreptul înfiorătoare. Mai mult, cei care au nenorocul de a fi atacați de acești lupi în această noapte se vor transforma în vârcolaci.
Iată și câteva obiceiuri care se practică în noaptea de Sfântul Andrei:
- Pentru a reuși să alunge spiritele rele, românii folosesc usturoiul pretutindeni, fie la grajdurile alimalelor, fie la cruciulițele făcute pe mâinile copiilor. Se unge cu usturoi pragul casei, ușile, geamurile și toate locurile pe unde spiritele rele ar putea intra în casă. Până și la grajduri se punea usturoi, astfel încât vrăjitoarele sau răul să între în animale.
- Fetele care doresc să se mărite obișnuiesc să ascundă sub pernă un fir de busuioc pentru a-și visa iubitul.
- În miezul nopții, fetele obișnuiesc să întoarcă un ulcior de lut cu gură în jos și pun pe fundul vasului 3 cărbuni încinși. Mai apoi rostesc o incantație pentru a cuceri inima iubitului cu care ajung să se mărite. Cele care doresc să își vadă ursitul obișnuiesc să stea goale între două oglinzi la miezul nopții, ținând în mâini două lumânări aprinse. În oglinda din spate se vad de obicei scene din viitorul acestora, dar și chipul celui sortit.
- O altă modalitate de a află cum arată iubitul este următoarea: fata ține în mâna două lumânări aprinse și privește într-un pahar cu apă în care a fost pusă o verighetă sfințită pentru cununie.
- Cei care vor să afle dezlegarea unor mistere sau enigme din trecutul lor trebuie să ia parte la un ritual bizar în cimitir. Într-un vas cu apă descântata, aceștia vor vedea tot ce s-a petrecut.
- Din popor a mai apărut și superstiția conform căreia spiritele rele nu vor putea întră în casă dacă gospodinele întorc de cu seară toate cănile sau vasele cu gură în jos. Tot pentru alungarea spiritelor se agață și usturoi la intrare, iar animalelor li se pune busuoic în mâncare și în apă câteva picături de agheasmă.
- Gospodarii obișnuiesc că de Sfântul Andrei să pună grâu la încolțit pentru a află cum va fi recolta de anul viitor, dar și cât de prosperă va fi casă și familia lui în anul ce vine.
- Nu în ultimul rând, vremea din noaptea de Sfântul Andrei ne va spune cum va iarnă care urmează. Dacă oamenii au parte de un cer senin în această noapte, iarnă care vine va fi una blanda.
Discussion about this post