Sfântul Ștefan este sărbătorit de către Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 27 decembrie, în cea de-a treia zi a Crăciunului. Cu acest prilej, nume precum Ștefana, Ștefănuț, Fanel sau Fănica au un motiv în plus de sărbătoare.
Conform Noului Testament, Ștefan se trăgea din Ierusalim și avea origini iudeice. De asemenea, Sfântul Ștefan este recunoscut că fiind primul martir creștin care a fost condamnat de către autoritățile Iudaice. Iisus Hristos l-a luat sub aripa sa, să îl urmeze pretutindeni și să ia parte la faptele și minunile sale, explică site-ul calendarulortodox.ro.
Totuși, fariseii erau nemulțumiți de faptul că el încearcă să aducă oamenii de partea sa și să îi convertească la creștinism prin predicile despre învățăturile lui Hristos. La puțin timp după ce a devenit diacon, Ștefan a fost dus înaintea Sinedriului, sub acuzația de blasfemie la adresa lui Moise și a lui Dumnezeu. În cele din urmă, a fost condamnat la moarte prin lapidare.
Potrivit sursei citate, locul unde era îngropat Sfântul Ștefan a fost descoperit în anul 415, iar din anul 560 moaștele sale se află în cripta bisericii „San Lorenzo fuori le Mură” din Roma, împreună cu moaștele arhidiaconului roman Laurentius.
Tradiții și obiceiuri
Potrivit unei tradiții străvechi, de Sfântul Ștefan este bine să aducem în casă icoana Sfântului, ajutându-i astfel pe creștinii care suferă de probleme de sănătate și pe cei care se judecă de foarte mult timp cu persoanele orgolioase.
În unele locuri din Muntenia gospodinele pregătesc așa-numitele Pâinici ale lui Ștefan, făcute în forme rotunde, dintr-un aluat foarte asemănător cu cel de cozonac. Se obișnuiește că aceste pâinici să se ungă cu miere.
De asemenea, pâinicile amintesc creștinilor de pietrele cu care a fost ucis Sfântul Ștefan. Odată ce sunt sfințite de preot la biserică, pâinicile se împart copiilor sărmani.
Tot în această zi este bine să dăruim icoană Sfântului Ștefan sau o candelă nouă aprinsă pentru sănătatea rudelor bolnave dar și pentru sporul casei.
Tot că un semn al iubirii, prețuirii și respectului pe care i-l purtăm Sfântului martir Ștefan este bine că în această zi persoanele certate să se împace.