Olena Kurilo a devenit imaginea invaziei Rusiei în Ucraina. Însângerată și bandajată, profesoara în vârstă de 53 de ani a declarat că nu-i venea să creadă ce i s-a întâmplat ei și orașului său, Chuhuiv. Fotografia ei a apărut pe primele pagini ale ziarelor din întreaga lume. Potrivit BBC, în următoarele câteva zile, conturile de socializare ale guvernului rus au început să posteze un videoclip în care se susținea că Olena nu fusese rănită deloc.
„Grozave fotografii, apropo, au fost peste tot la știri”, spune naratorul rus.
Videoclipul susține apoi că Olena a fost fotografiată două zile mai târziu, nevătămată.
„Câteva zile mai târziu, bravo ei, nici o zgârietură”.
BBC și Reuters, care au verificat fotografia ca fiind autentică, susțin că afirmația este nefondată. Astfel de teorii se pare că nu sunt neobișnuite pe rețelele de socializare.
Dar ceea ce face ca această teorie a conspirației să fie diferită este că a fost distribuită de un cont oficial de Twitter al guvernului rus – Misiunea Rusiei la Geneva.
Guvernul rus are o rețea uriașă de conturi oficiale de Twitter – BBC a găsit peste 100 de conturi. Acestea variază de la conturi care reprezintă misiuni străine sau ambasade, cu câteva mii de urmăritori, până la conturi cu peste un milion de urmăritori. Președintele Putin are propriul său cont. Multe dintre conturi sunt etichetate de Twitter ca fiind organizații guvernamentale rusești.
Cu toate acestea, deși multe dintre aceste conturi au răspândit dezinformare, Twitter le tratează diferit față de mass-media de stat rusești – cum ar fi RT sau Sputnik.
La 28 februarie, Twitter a anunțat că va împiedica ca tweet-urile de la instituții media rusești afiliate statului să fie eligibile pentru „creștere” – ceea ce înseamnă că nu vor fi recomandate în cronologia de acasă, în notificări și în alte spații de pe Twitter. Dar Twitter a confirmat pentru BBC că această politică nu include conturile guvernamentale rusești.
Tim Graham, analist de social media la QUT Digital Media Research Centre din Australia, descrie această situație ca fiind o „lacună” în politicile de moderare ale Twitter, care permite guvernului rus să distribuie dezinformări.
„Este cu siguranță un punct mort în sistemul de apărare al Twitter împotriva dezinformării”, spune el.
Intrigat de această pânză de păianjen a conturilor guvernamentale rusești, Graham – care este specializat în analiza activităților coordonate în social media – a decis să investigheze mai departe. El a analizat 75 de profiluri Twitter ale guvernului rus care, în total, au peste 7 milioane de urmăritori. Conturile au primit 30 de milioane de like-uri, au fost retweetate de 36 de milioane de ori și au primit răspunsuri de 4 milioane de ori.
El a analizat de câte ori fiecare cont de Twitter a redistribuit unul dintre celelalte 74 de profiluri în decurs de o oră. El a descoperit că rețeaua de conturi Twitter a Kremlinului lucrează împreună pentru a retweet-ui și a crește traficul. Această practică se numește uneori „astroturfing” – atunci când proprietarul mai multor conturi folosește profilurile pe care le controlează pentru a retweet-ui conținutul și a amplifica reach-ul.
Cu toate acestea, nu numai conturile rusești sunt vizate. Twitter a transmis că a „etichetat sau a eliminat” peste 50.000 de conținuturi care au încălcat politica sa privind mass-media manipulată în urma atacului Rusiei asupra Ucrainei, a informat compania într-o postare pe blog. În plus, platforma a eliminat aproximativ 75.000 de conturi pentru „comportament neautentic” și spam.
Spre deosebire de momentele anterioare în care un singur guvern sau o campanie de informare de stat era de vină, Twitter a constatat că o gamă largă de actori au fost responsabili pentru manipularea platformei, cum ar fi cei care recirculau imagini vechi din conflict ca și cum ar fi fost noi, precum și numeroasele escrocherii de strângere de fonduri legate de Ucraina care au apărut în urma invaziei.
Discussion about this post